Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

Norge vill kvotera professorer

<span class="bldtextfoto">Foto: Magnus Fröderberg/norden.org</span>Tora Aasland, Norges forskningsminister, vill kvotera in kvinnliga professorer.

Forskningsministern Tora Aasland vill kvotera in kvinnliga professorer i Norge.
I vårt västra grannland är andelen kvinnliga professorer inom naturvetenskap bara tio procent, och inom teknik så lite som sex procent.

– Under många år har män fått anställningar som kvinnor borde haft, så nu handlar det bara om att gör upp med en gammal orätt som kvinnor varit offer för alltför länge, säger hon i ett tv-inslaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på NRK.
 
Hon vill öronmärka tjänster för kvinnor på hög nivå, till exempel inom fysik, kemi och matematik. Det handlar dock om tillfälliga anställningar eftersom könskvotering till fasta tjänster inte är tillåtet enligt ett EU-direktiv.

Källa: NRKlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eva Barkeman

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.