Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

Honeth berättar om "proppen"

<span class="bldtextfoto">Foto: Nina Rosenkvist</span>Peter Honeth har en forskningspropp på gång.

I höst kommer regeringens forskningsproposition.
Men redan i april avslöjade statssekreterare Peter Honeth några av sina tankar.
På Naturvetareförbundets konferens Stockholm meetinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster den 10 april höll Peter Honeth ett anförande som kanske lugnar några forskare.

– Långsiktig grundforskning är mycket viktigt! Svensk forskning måste kunna mäta sig med, och om möjligt vara starkare än den internationella konkurrensen.
 
Han pratade också om att definiera strategiska områden att satsa särskilt på, något som de båda närvarande nobelpristagarna i panelen, Heinrich Rohrer och Arvid Carlsson, inte gillar.

"Två sorters forskare"

– Det finns två sorters forskare, sa Rohrer. Sådana som gör vad de får betalt för, och sådana som får betalt för vad de gör.
Han vill helst se fler av den senare typen, de kreativa och nyskapande forskarna.
 
Även Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, oroar sig för den fria grundforskningen.
– Som forskare springer man tyvärr dit pengarna är, inte vad man är nyfiken på. Och utan grundforskning blir det inga nya uppfinningar.

Peter Honeth är medveten om problemet att forskare ofta själva måste söka pengar till sin lön/verksamhet, och menar att det ansvaret måste ligga på institutionerna.

Självständighet på universiteten

– Vi behöver en ökad självständighet på universiteten. Det är inte bra att unga forskare tvingas hålla sig till etablerade, seniora forskare för att få medel. Det är begränsande!

Ändå ligger de bästa svenska forskarna bra till internationellt, säger han, även om snittet är sämre.
– Vi behöver bli mer elitistiska. Samtidigt är det svårare att bedöma kvalitet på nyfikenhetsdriven forskning när man ska fördela pengar i konkurrens.

Eva Barkeman

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.