Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Yvonne kan konsten

Yvonne Brandt Andersson gillar att gå på utställningar.

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet? I Tentakels serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap. Möt Yvonne Brandt Andersson.
Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet, Yvonne Brandt Andersson?
– Svensk grundforskning i alla olika discipliner inom natur- och teknikvetenskap är representerad i ämnesrådet. Vår uppgift att identifiera, uppmuntra och finansiera de bästa forskarna och forskningsprojekten, inom alla områden, är oerhört intressant. Jag tycker att det är speciellt viktigt att ge möjlighet att utveckla forskningen i gränsområden över den traditionella ämnesindelningen. Det är ofta i gränsområdena som verkligt ny och intressant kunskap kommer fram.

Vilken är den viktigaste forskningspolitiska frågan?
– Ökad finansiering av fri grundforskning är nödvändig för att vi i framtiden ska kunna bibehålla samt utveckla vår levnadsmiljö. Jag är orolig för rekrytering och kvalitetskrav på grundutbildningar i naturvetenskap och teknik. Detta gäller framförallt i mitt eget ämne som är kemi.

Vad arbetar du själv med?
– Jag är kemist inom området oorganisk materialkemi. Jag framställer och karaktäriserar nya metalliska material, inom områdena energimaterial och magnetism. En typ av föreningar som jag studerar kan lagra stora mängder vätgas, så kallade metallhydrider. Effektiv och säker lagring av vätgas är en förutsättning för att kunna ersätta fossila bränslen i mobila fordon.

– Aktuell forskning avser magnesiumbaserade legeringar. En annan del av min forskning är grundläggande studier av material som har komplexa magnetiska egenskaper, speciellt för manganföreningar. Ett nytt område är studier av så kallade magnetokaloriska material, för användning som energisnåla och miljövänliga kylmedium i kylskåp och luftkonditioneringsanläggningar. Magnetism är ett gränsöverskridande område, där jag arbetar tillsammans med experimentella och teoretiska fysiker.

Vad vet dina kollegor inte om dig?
– Jag tycker om att studera konst och gå på konstutställningar.

Namn: Yvonne Brandt Andersson.
Ålder: 60 år.
Yrke: Professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet.
Bostad: Uppsala.
Familj: Man och två vuxna barn och ett barnbarn.
Intressen: Konst och somrarna i Bohuslän.

Fotnot: Möt tidigare Rådsprofiler:
Billy Fredrikssonlänk till annan webbplats
Kerstin Johannessonlänk till annan webbplats
Johan Håstadlänk till annan webbplats
Ethel Forsberglänk till annan webbplats
Ann-Christin Paulöppnas i nytt fönster
Svante Björcklänk till annan webbplats
Per Bengtssonöppnas i nytt fönster

Eva Barkeman

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.