Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Per Bengtsson har slutat spela mot Björn Borg

Per Bengtsson gillar tennis, men spelar inte så ofta med Björn Borg längre.

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet? I Tentakels serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap. Möt Per Bengtsson.
Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet, Per Bengtsson?
– Som allmänrepresentant är det är ett utmärkt sätt för mig att hålla mig underrättad om svensk universitetsforskning. Det är intressant även om det ofta handlar om forskning som ligger långt ifrån medicinsk forskning vilket ju är mitt huvudintresse.
 
Vilken är den viktigaste forskningspolitiska frågan?
– Att staten ökar anslagen till forskning.
 
Vad brinner du för?
– Jag arbetar med forskning i industrin och för mig är det mycket stimulerande om det kan växa fram några riktigt framgångsrika nya företag inom läkemedel eller bioteknikbranschen.
 
Vad arbetar du själv med?
– Jag kommer framöver att arbeta med HIV-vaccin för ett mycket spännande bioteknikföretag i Norge. Företaget är mycket litet men har arbetat i 15 år med att välja ut konserverade sekvenser ur virusgenomet och utifrån dessa modifiera lämpliga peptider som har förmågan att stimulera immunsystemet via dendritceller genom samtidig uppreglering av CD4+ och CD8+ medierad immunitet.

– Det är ett innovativt koncept som verkar ge viktiga fördelar. De första patienterna som fått HIV-vaccinet har kunnat göra långa avbrott i medicinering med så kallade bromsmediciner, vilket är uppseendeväckande. Det är ett stort framsteg om vi lyckas. Enligt diskussioner med den amerikanska läkemedelsmyndigheten om nästa steg i utvecklingen, skulle vårt program kunna leda till att det finns ett vaccin på marknaden 2010.

– Min roll är att ansvara för det kliniska prövningsprogrammet och att tillsammans med den övriga ledningen utveckla företaget vidare. Det fina med företagets koncept rörande vaccinutveckling mot HIV är att den inte är specifik för HIV utan kan användas på andra virus. Företaget har därför förutsättningar att ta fram vacciner med bred verkan och förbättrade egenskaper mot till exempel Hepatit C-virus och influensavirus.

Vad vet dina kollegor inte om dig?
– De kanske inte vet att jag en gång för länge sedan spelade ganska bra tennis. Jag var Sverige-etta i min ålder och lyckades skrapa ihop åtta nationella juniortitlar varav två segrar tillsammans med Björn Borg i dubbel. Tillsammans med Björn gick jag också till final i EM för juniorer (18 år och yngre).

– Snöpligt nog förlorade vi i finalen mot två tyskar vi slagit två gånger tidigare under samma sommar. Men i ett så starkt tennisland som Sverige är detta naturligtvis blygsamma meriter jämfört med vad Björn och ännu yngre svenska tennisjuniorer skulle ställa till med.
Efter en skada i armen började jag 1973 studier på Karolinska institutet.

 
Namn: Per Bengtsson.
Ålder: 53.
Yrke: Läkare arbetande i bioteknik- och läkemedelsindustrin.
Bostad: Är Stockholmare men bor sedan 13 år i Malmö.
Familj: Ja, jag är gift med Anna som är barnmorska och vi har tre barn och hund.
Intressen: Jag läser dagligen i medicinska facktidskrifter vilket kan tyckas nördigt – men jag tycker det är så kul att följa den ökande förståelsen för viktiga sjukdomar och hur de skall behandlas. Annars är det sommarsemester i Bohuslän med familjen och golf och på senare tid något lite tennis igen som lockar.

Fotnot: Möt tidigare Rådsprofiler:
Billy Fredrikssonlänk till annan webbplats
Kerstin Johannessonlänk till annan webbplats
Johan Håstadlänk till annan webbplats
Ethel Forsberglänk till annan webbplats
Ann-Christin Paullänk till annan webbplats
Svante Björcköppnas i nytt fönster
Yvonne Brandt Anderssonöppnas i nytt fönster

Eva Högström

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.