Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

Han gör låtar för rymdvarelser

<span class="bldtextfoto">Foto: Ström/P2</span>Håkan Lidbo producerar elektronisk musik för utomjordingar.

<span class="bldtextfoto">Foto: CERN</span>Nebulosan NGC 2371 kan vara en inspirationskälla för dem som vill skriva rymdlåtar.

Gillar utomjordingar musik?
Det tror musikern Håkan Lidbo, producent för radioprogrammet Ström i P2. Just nu skapar han experimentell elektronisk musik som ska sändas ut i rymden från Esrange i Kiruna. (Lyssna på musiken i Tentakel!)
Gillar utomjordingar musik?
Det tror musikern Håkan Lidbo, producent för radioprogrammet Ström i P2. Just nu skapar han experimentell elektronisk musik som ska sändas ut i rymden från Esrange i Kiruna.

Radioprogrammet Strömlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster sänds tio onsdagskvällar under våren, där musiker inom experimentell elektronika får komponera var sin låt för främmande civilisationer.
 
Uppgiften är att förmedla en bild av jorden och människan i musikalisk form. Mycket ursprungsmusik ligger till exempel i ett enkelt tempo på 60 slag i minuten (jämfört med 120 slag i minuten som är vanligt i dagens popmusik). Dessutom är det ofta två- eller fyrtakt.
 
– Kanske för att vi jordvarelser har två/fyra ben... Det blir en självklar och naturlig rytm, menar Håkan Lidbo.

Intryck från rymden

Han berättar att nästan alla kompositörer tagit intryck av rymden i sina låtar (Lyssna på några av låtarna häröppnas i nytt fönster!).
– Det är stilla och oändligt. Skavlöst. Som man tänker sig en rymdfärd i vakuum... Men det ska vara hyfsat njutbart för människoöron också.
 
När det sista programmet sänts i början av juni kommer rymdlåtarna att samlas ihop och skickas ut i rymden från Rymdbolagets anläggning Esrange Space Center i Kiruna.
 

"Kul grej"

– Vi tycker det är en kul grej, och så längre det inte inkräktar på vår vanliga verksamhet ställer vi gärna upp, säger Annika Benson på Esrange, som tidigare härbärgerat ett brölloplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sändningen använder en befintlig frekvens och kräver ingen särskild licens.
 
– Förhoppningsvis plockas ljudet upp av någon för oss okänd intelligent livsform, säger Håkan Lidbo som hoppas på att sända mot någon närbelägen planet där det kan finnas liv. Helst inte längre än 20 ljusår bort, så att han hinner få svar...

Universellt språk

– Musiken gör människan unik på jorden. Frågan är hur rymdvarelser uppfattar musik? En förutsättning är att de har mottagare och ligger minst på vår nivå intelligensmässigt – det är en hisnande tanke.

Han tänker sig musiken som ett universellt språk.
– Harmoniläran har med grundläggande matematik att göra, och det finns idéer om en kosmisk konstant i musiken.

– Det har slagit mig som musiker att när vi kommunicerar med språk kan det lätt missförstås och misstolkas, men musik förenar alla oavsett kultur och referensramar.

Fotnot: Läs i förra numret om EISCAT som sänder reklamfilm till utomjordingarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.