Vetenskapsrådet
"Mitt mål är enkelt. Det är en fullständig förståelse av universum; varför det är som det är, och varför det är överhuvudtaget."
- Stephen Hawking
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2008 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: CERN </span>Den nya partikelacceleratorn misstänks för att skapa svarta hål som kan sluka jorden.

CERN stäms för svarta hål

<span class="bldtextfoto">Foto: CERN</span>LHC är världens kraftigaste partikelaccelerator – och CERN:s flaggskepp. I sommar ska de första protonerna börja kollidera.

<span class="bldtextfoto">Foto: Eva Barkeman</span>Kerstin Jon-And avfärdar risken att den nya acceleratorn skulle skapa svarta hål som kan sluka hela jorden.

<span class="bldtextfoto">Foto:CERN</span>Se 3-minutersfilmen som beskrivet vad CERN gör. (Klicka på bilden för att se filmen!)

Alla talar om CERN just nu. Den nya partikelacceleratorn LHC ska snart börja kollidera protoner.
Men nu stäms kärnfysiklaboratoriet i Genève – för risken att skapa svarta hål.
I juni ska de första försöken i den 27 kilometer långa acceleratorringen LHClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Large Hadron Collider) påbörjas. Därför är CERN på tapeten överallt i media just nu. (Tentakellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hälsade förstås på redan för ett år sedan, då magneterna just höll på att installeras och kalibreras i den långa underjordiska tunneln.)

Syftet med LHC är bland annat att återskapa det tillstånd som rådde strax efter Big Bang, för att förstå hur universum en gång bildades och hur dess innersta beståndsdelar egentligen ser ut.
 

Stämmer CERN

Men amerikanen Walter Wagner, som studerat fysik, oroar sig för att de nya partiklar som skapas i acceleratorn ska leda till jordens undergång.
Därför har han lämnat in en stämningsansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till den amerikanska domstolen i Honolulu, Hawaii – mot CERN, NSF, Fermilab och den amerikanska energimyndigheten.
 
"Sammanslagningen av två atomer som kolliderar i nästan ljusets hastighet, kommer att orsaka en irreversibel implosion och skapa ett svart hål, som växer och kan sluka hela jorden", skriver han och kollegan Luis Sancho i stämningsansökan.
De kräver att experimentstarten skjuts upp tills CERN levererat en ordentlig säkerhetsrapport.
 

CERN avfärdar risken

Men partikelacceleratorlaboratoriet i Schweiz avfärdar risken.
På sin hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster förklarar CERN sin syn på de hypotetiska svarta minihålen. De skulle – om de verkligen uppstod – omedelbart förångas.
 
– Vi skapar inga nya förhållanden i experimentet jämfört med vad som ständigt skapas när kosmisk strålning kolliderar med vår atmosfär – med ännu högre energi, och som dessutom sker väldigt ofta, säger Kerstin Jon-And, professor i fysik vid Stockholms universitet och ordförande för ATLASlänk till annan webbplats, en av de fyra detektorerna vid LHC-ringen.

– Experimentstarten kommer att ske enligt planerna!

Eva Barkeman

Datum: 2008-04-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.