Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

13 dygn i rymden efter 14 år på jorden

<span class="bldtextfoto">Foto: Albert Bonniers förlag</span>Fuglesang berättar om sin väg ut i rymden.

BOKRECENSION
Titel: 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden
Författare: Christer Fuglesang
Förlag: Albert Bonniers förlag
Christer Fuglesang beskriver sig själv som rymdfarare i boken "13 dygn i rymden efter 14 år på jorden". Inte som astronaut eller kosmonaut, som vi är vana vid att höra, utan som rymdfarare. Jag suger på det nya svenska ordet som väcker stor beundran. Christer Fuglesang, rymdfarare.

Med hänförelse läser jag hur Christers rymdäventyr började med ett barnkalas, där en av hans barndomsvänner tipsar om en jobbannons han sett i tidningen. Vem kunde ana att han många år senare skulle beskåda jorden från 340 kilometershöjd!

Öppenhjärtigt beskriver Christer hur han pendlar mellan hopp och förtvivlan under den två år långa uttagningsproceduren. Efter otaliga tester och intervjuer är han till slut en av sex utvalda som får påbörja den eftertraktade astronaututbildningen.

Kämpar enträget

I boken följer vi Christers spännande och utsträckta väg som bland annat innefattar pilotträning, parabolflygningar, lektioner i ryska, mediaträning och rymdpromenadövningar i pool. Vi får även en inblick i det komplicerade politiska maktspelet som gör att hans europeiska astronautkollegor, en efter en, kniper de begärliga biljetterna upp i rymden. Förbluffad förundras jag över Christers enträgenhet att kämpa vidare utan att knorra. Men det är inte bara Christer som inger respekt; även hans familj imponerar genom att ständigt finnas vid hans sida, oavsett om han bor i Ryssland, Europa eller i USA. Det måste ha varit en oerhörd prövning för dem alla att med jämna mellanrum söka bostad, hitta lämpliga skolor och få arbete och nya vänner.

Om livet på rymdstationen

Christer varvar sin berättelse med en mycket intressant och detaljerad beskrivning av sin rymdfärd till den internationella rymdstationen med rymdfärjan Discovery. På ett lättläst och synnerligen medryckande sätt, beskriver han hur man arbetar och bor i tyngdlöst tillstånd. Vi får följa med på hisnande rymdpromenader, trevliga campingutflykter på rymdstationen, trilskande toalettbesök och underhållande matupplevelser.

Det jag mest förundras över är Christers öppenhet och ödmjukhet. Han bjuder verkligen på sig själv och berättar om sina fantastiska framgångar, men vågar även nämna personliga misstag. Detta gör både honom och boken levande.

Christer avslöjar även i sin bok att en ny astronaututtagning stundar 2008. Jag hoppas innerligt på att Sverige än en gång får möjligheten att skicka upp en ny rymdfarare!

Betyg: 5 (av 5) Tentakler

Recensent: Ella Carlsson
Doktor i rymdfysik

Datum: 2008-03-31
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.