Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

Innovationsinstitut öppnar till sommaren

<span class="bldtextfoto">Foto: Magnus Fond</span>Lena Ek vill se EIT i Strasbourg.

Europaparlamentet har tagit beslut om att inrätta ett europeiskt innovationsinstitut, Europeiska institutet för innovation och teknik, EIT. Syftet är att främja innovationer inom EU genom att knyta ihop forskning, utbildning och näringsliv.
Europeiska innovationsinstitutetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ska bestå av en central styrelse och ett antal så kallade kunskaps- och innovationsgrupper med deltagare från forskningsorgan, företag och universitet. Varje grupp ska bestå av minst tre olika partorganisationer, belägna i minst två olika medlemsstater och minst en universitetsbunden institution och ett privat företag. Styrelsen ska identifiera prioriterade områden och utse de grupper som ska få stöd.

Satsning på klimat och energi

De områden som är aktuella inledningsvis är klimatförändringar, förnyelsebar energi och nästa generations informations- och kommunikationsteknologier. EU-kommissionen tillsatte i början av februari en kommitté för att nominera de 18 experter som ska utgöra den första styrelsen. Arbetet förväntas vara klart inom fyra månader.

– För att klara den globala konkurrensen med en hållbar ekonomisk utveckling behöver EU satsa mer på forskning och utveckling, säger EU-parlamentarikern Lena Ek.

3 miljarder kronor

Totalt ska 308,7 miljoner euro (cirka 2,9 miljarder svenska kronor) tas från EU-budgeten till institutet under perioden 2008-2013. Detta ska kompletteras med finansiering från privata och offentliga aktörer.
 
Institutet kommer att öppna till sommaren, men Europaparlamentet har fortfarande inte bestämt var institutet ska ligga. Lena Ek föreslår att administrationen hamnar i Strasbourg.
– Det vore ansvarsfullt att placera administrationen av EIT här i de byggnader som ändå bara används av Europaparlamentet en vecka i månaden.

Eva Högström

Datum: 2008-03-31
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.