Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

Vetenskapsrådet kan läggas ner

<span class="bldtextfoto">Foto: FOI</span>Madelene Sandström rör om bland forskningsfinansiärerna.

<span class="bldtextfoto">Foto: FOI</span>Utredningen "Forskningsfinansiering - kvalitet och relevans" överraskade stort.

Dagens forskningsfinansiärer slås samman till en enda myndighet, med fyra starka ämnesorienterade råd.
Det föreslår Madelene Sandström i en statlig utredning som presenterades den 19 mars.
– Vi behöver en bättre samverkan mellan grundforskning och tillämpad forskning i Sverige, om vi ska kunna bli riktigt bra och samtidigt kunna dra nytta av forskningsresultaten.
 
FOI:s generaldirektör Madelene Sandström, som tidigare varit vice generaldirektör för Vinnova och kanslichef för Medicinska forskningsrådet, fick i somras uppdraget att utvärdera den organisation för forskningsfinansiering som sjösattes 2001 då Vetenskapsrådet, Fas, Formas och Vinnova bildades. Tanken var då att samla de statliga medlen hos några få finansiärer och förenkla processen för forskarna.
 

Helomvändning

När utredningen drog gång i somras skrattade Madelene Sandström åt Tentakels fråga om Vetenskapsrådet skulle läggas ner: "Nej, så dramatiskt blir det inte.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster"
Men det blir det.
 
Nu vill hon lägga ner de fyra statliga forskningsråden och skapa en enda myndighet för forskningsstöd. (Läs debattartikeln i DNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, 19 mars 2008).
 
I sitt betänkande Forskningsfinansiering – kvalitet och relevanslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster föreslår Madelene Sandström en sammanhållen Forsknings- och innovationsmyndighet med fyra forskarstyrda ämnesråd:
 

  • Rådet för natur, teknik och innovation.
  • Ett råd med inriktning mot klimat, miljö, areella näringar och relaterade grundläggande discipliner.
  • Rådet för medicin och hälsa.
  • Rådet för samhälle och kultur.

– Trots avsikterna bakom 2001 års reform har inte myndigheterna lyckats uppnå målet om en fördjupad samverkan mellan starka forskningsmiljöer och nyttigörande.

Fega när det gäller egna initiativ

Mellan raderna säger hon att till exempel Vetenskapsrådet varit för fegt när det gäller att ta initiativ till nya och tvärvetenskapliga utlysningar.

– Berzelii centra var visserligen ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och Vinnova, men det var bara genom att lägga ihop pengar. Fortfarande satt råden kvar i sina gamla roller.
 
Hon menar att stödet till grundforskning i dagsläget är alltför fragmentariskt och småskaligt. Även stödet till nyttiggörande är alltför ostrukturerat, om än initiativrikt.

I förslaget vill hon öka andelen tillämpad forskning – men inte på bekostnad av grundforskning.

– Nej, men en förutsättning för utredningens förslag är att universitetens basfinansiering hanteras annorlunda än idag, framhåller Madelene Sandström, kanske mer pengar till fakulteterna som Dan Brändström föreslår i sin utredning.

– Ska forskningsfinansiärerna kunna agera strategiskt och kraftfullt, måste de kunna koncentrera sin verksamhet på färre och tydligare uppgifter och använda mer distinkta finansieringsinstrument än idag.

Tre månaders remisstid

Nu är det tre månaders remisstid för forskningsråden, högskolorna och andra instanser att säga sitt. Om regeringen väljer att gå vidare med förslaget kan man räkna med att det finns inbakat i höstens forskningsproposition.
 
I praktiken kan den nya myndigheten för forskningsstöd komma igång 1 januari 2010.
– Jag tror att förändringen går att genomföra ganska så kvickt, säger Madelene Sandström.

Arne Johansson, huvudsekreterare i Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap, anser att Sandströms förslag är väldigt radikalt.
– Det är mer radikalt än vi trodde.

Han är också oroad över att det kan bli mindre fokus på grundforskningen med hennes förslag.
– Utredningen visar ett tydligare fokus på nyttiggörande av forskning.

Leijonborg förvånad

Även forskningsminister Lars Leijonborg (fp) är tveksam till förslaget att slå samman dagens fyra statliga forskningsfinansiärer till en enda ny myndighet. Han ser bland annat en risk för maktkoncentration.

– Min bild var att den nuvarande organisationen hade fungerat hyggligt. Jag ser en del poänger med det här förslaget men varken jag eller regeringen känner oss bundna till det, säger han till Dagens Nyheter.

Fotnot: Läs även Nobelpristagaren Arvid Carlssons debattinlägg i DN: "Starka forskningsmiljöer tar död på nytänkandet"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.