Tentakel

Så söker vi efter liv i rymden

<span class="bldtextfoto">Foto: NASA-ARC</span>Plaketten på Pioneer 10 innehåller info om jorden och designades av Carl Sagan och Frank Drake.

<span class="bldtextfoto"></span>Meddelandet som sändes ut från Arecibo-teleskopet 1974 är kodat i ettor och nollor.

<span class="bldtextfoto">Foto: NASA</span>Beatles låt Across the universe är på väg genom universum, genom NASA. (Klicka på bilden för att lyssna på llåten.

Sökandet efter utomjordiskt liv pågår för fullt, bland annat projekten SETI@homelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och SERENDIPlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I båda projekten används data som samlats in vid Arecibo-teleskopetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Puerto Rico. Genom att systematiskt leta efter signaler som avviker från den vanliga strålningen i rymden, är tanken att astronomerna ska kunna identifiera signaler av annat, intelligent, ursprung.
 
I SETI@home upplåter privata pc-användare sin överflödiga datorkraft för analys genom en skärmsläckare.

Sänder ut meddelanden

Ett annat sätt att få kontakt med eventuella utomjordingar är att själv sända ut meddelanden.

Redan 1972 sändes rymdsonden Pioneer 10länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster iväg mot stjärnan Aldebaran i Oxens stjärnbild. På sondens utsida fästes en kopparplakett med informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om jorden, människan och vårt solsystem – som en flaskpost i rymden.

Och 1974 sände Arecibo ut en radiosignal mot stjärnhopen M13, 25 000 ljusår bort. Det digitala meddelandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på 1 679 bits innehöll bland annat siffrorna 1-10, de grundämnen som bygger upp DNA, en digital bild av en människa och en bild av vårt solsystem.

Beatles i rymden

Så sent som i februari i år sände NASA upp en sång av Beatles, Across the universeöppnas i nytt fönster, skriven av John Lennon
– Amazing! Well done, NASA! Send my love to the aliens, hälsar Paul McCartney.

Nasa skickade ut låten den 4 februari, som av Beatlesfans utsetts till den officiella Across the universe-dagen. Sången reser genom universum med ljusets hastighet, i riktning mot Polstjärnan som ligger 431 ljusår bort.


Datum: 2008-03-31
Skriv ut