Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3
Foto: Tentakel"Varsågod!" Universitetens jakt på donationer ger status, men kan också äventyra friheten.
Allt större andel av universitetens forskningsmedel kommer från extern finansiering, bland annat genom stiftelser och donationer. Men ger extrapengarna status – eller säljer man ut sin själ?
Dagens forskningsfinansiärer slås samman till en enda myndighet, med fyra starka ämnesorienterade råd.
Det föreslår Madelene Sandström i en statlig utredning som presenterades den 19 mars.
Vetenskapsrådet vill ha ett enklare system med större inslag av peer-review än det som föreslås i utredningen "Resurser för kvalitet".
Foto: J-O YxellEva Olsson.
Titan heter det nya mikroskopet för nanoforskning på Chalmers i Göteborg.
– Precisionen är fantastisk. Man kan gå ner på den atomära skalan för att studera ett materials struktur och egenskaper, säger Eva Olsson, professor i experimentell fysik.
I nstitutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet ger en extra kurs på grundutbildningen för blivande forskarstudenter. Ett bra sätt för både handledare och studenter att se om studenten klarar forskarutbildningen, tycker professor Lena Claesson-Welsh. Men doktorandnämnden är kritisk.  
Europaparlamentet har tagit beslut om att inrätta ett europeiskt innovationsinstitut, Europeiska institutet för innovation och teknik, EIT. Syftet är att främja innovationer inom EU genom att knyta ihop forskning, utbildning och näringsliv.
Foto: Tentakel Peter Svensson.
Varje år skickar Vetenskapsrådet iväg omkring 25 unga forskare på postdok utomlands.
En av dem är Peter Svensson, som berättar för Tentakel hur det är att gästforska på MIT i Boston.
Om 44 år nås Karlavagnen av världens första reklam – för tortillachips.
– Grejen är inte innehållet i sig, utan det faktum att vi sänder ut ett meddelande med bakomliggande intelligens, säger Tony van Eyken, chef för EISCAT som ska sända filmen.
Isborrningsprojektet EPICA är en av årets vinnare av EU:s Descartespris för framstående forskningssamarbeten i Europa. Projektet får drygt fyra miljoner kronor för att ha bidragit med enastående forskningsresultat om klimatförändringar.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.