Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2

Här är peer review bäst!

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Bibliometrin tar raska kliv in i granskarnas vardag. Vetenskapsrådet funderar på att införa publiceringsdata vid kommande beredning av ansökningar. Men då krävs en ordentlig policy.
Frågan är hur riktlinjerna ska se ut för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. För den pilotstudie som Vetenskapsrådet gjorde där granskarnas betyg jämfördes med publiceringsdata i två beredningsgrupper 2006, visar på klen överensstämmelse. Läs om studien i det här numret av Tentakel.

"Åt den som har ska varda givet"

Frågan är om inte bibliometri gör sig bäst i storskalig statistik, till exempel för att analysera forskningsområden, universitet eller länder — inte för att bedöma enskilda individer. Risken är att de skillnader som redan finns i publiceringsframgång konserveras ytterligare enligt Bibelns åt-den-som-har-ska-varda-givet.

Den här frågan diskuterades också på den stora årliga vetenskapskonferensen i regi av AAAS (American Association for the Advancement of Science) i Boston i februari. Tentakel var förstås där. Några artiklar kommer redan i det här numret — både från konferensen och från världens forskningsstad nr 1.

Egen agenda

AAAS är organisationen som ger ut den prestigefyllda tidskriften Science. Varje år kommer 10 000 personer till konferensen — forskare, lärare, politiker och journalister. Sedan mitt första besök på konferensen 1999 har fokus flyttats från det nationella till det globala, och från forskningsresultat till forskningsstrategier. I år var temat till och med uttalat: Science and Technology from a Global Perspective.

Många kollegor i pressrummet kallade dock konferensen en smula mossig.
Och åtminstone på seminariet om infrastrukturernas gemensamma problem och möjligheter, pratade cheferna vid faciliteter som NASA, CERN och ITER, förbi varandra. Många av konferensens överrepresenterade vithåriga herrar i mörk kostym, körde sin egen agenda hellre än att diskutera saken. Med tillhörande tekniskt strul med power point-presentationerna...

Fördelen är att nästa års konferens i Chicago måste bli bättre... I den bedömningen funkar bara peer review!

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2008-03-04
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.