Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Newton och gravitationen

<span class="bldtextfoto">Foto: Norstedts</span> I boken får vi lära känna Newton både som vetenskapsman och en gåtfull tänkare.

BOKRECENSION
Titel: Newton och gravitationen. På himmelen och på jorden.
Författare: Jörgen Sjöström
Förlag: Norstedts (2007)
Isaac Newton betraktats av många som den främsta vetenskapsmannen någonsin. Hans magnum opus, "Naturvetenskapens matematiska principer", är troligen det mest betydelsefulla litterära verk i vetenskapshistorien. På senare tid har dock andra sidor hos Newton uppmärksammats (han var både alkemist och ockultist) vilket alla läsare av "Da-Vincikoden" är väl medvetna om.

I Jörgens Sjöströms bok "Newton och gravitationen" får vi lära känna Newton både som en vetenskapsman med ett knivskarpt intellekt men också som en gåtfull och psykiskt labil tänkare.

I de inledande kapitlen lotsar Jörgen Sjöström läsaren med säker hand genom den snårskog av olika teorier och influenser som styrde det vetenskapliga tankesättet innan Newton trädde in på den vetenskapliga arenan. Newtons arbete med gravitationsteorin presenteras sedan i stor detaljrikedom med många exempel och berättelsen tar oss ända fram till den moderna kosmologiforskningen. Sidospåren är många och leder bland annat till Sverige och Tornedalsexpeditionen där Newtons teorier kom att prövas mot verkligheten.    

Det här är en synnerligen lärorik bok även om resan från antikens naturfilosofer till dagens kvantgravitationsteorier kanske är väl lång för att rymmas i en enda bok. Jörgen Sjöströms text känns aningen torr men det vägs för det mesta upp av det intressanta och faktaspäckade innehållet.

Betyg: 4 Tentakler (av 5)

Recensent: David Edvardsson
Forskningssekreterare, fil. dr. i fysik

Datum: 2008-03-14
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.