Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Att våga sitt tärningskast

<span class="bldtextfoto">Foto: Atlantis</span>Boken om matematikern Mittag-Leffler skapar en levande bild av människorna.

BOKRECENSION
Bok: Våga sitt tärningskast. Gösta Mittag-Leffler 1846-1927
Författare: Arild Stubhaug
Förlag: Atlantis, 759 sidor
Hur orkade de? Det är min första reaktion efter genomläsning av denna solida, välskrivna och fint översatta biografi över en man som inte utan skäl har kallats “den svenska matematikens fader".

Då tänker jag förstås på författaren som uppenbarligen med stor noggrannhet gått igenom mängder av material, brev, dagböcker, tidningsartiklar etc. och på så sätt skapat en stark känsla av närhet till den avporträtterade och hans samtid.

Ännu mer tänker jag dock på Mittag-Leffler som å ena sidan inget högre önskade än att i lugn och ro få syssla med matematisk forskning, samtidigt som han fick ägna en stor del av sin tid åt styrelsemöten, konferenser, middagar, supéer och bolagsstämmor. Och alla dessa resor!

Träffade samtida matematiker

Man får verkligen intrycket att Mittag-Leffler träffat praktiskt taget alla samtida europeiska matematiker, och i samtal med dessa utvecklat en stark känsla för vad som rörde sig inom den matematiska forskningen och vart den var på väg.

Jag inbillar mig att det bland annat var av det skälet han lyckades göra Acta Mathematica till en av de mest respekterade matematiska tidskrifterna, samtidigt som han kunde skapa en inspirerande miljö vid Stockholms Högskola och bygga upp verksamheten vid det som senare blev Mittag-Leffler institutet.

Levande bild av människorna

Ja, här finns mycket att hämta. Den matematikhistoriskt intresserade belönas till exempel med ett mångfacetterat porträtt av Sonja Kovalevski och får överhuvudtaget en levande bild av människorna bakom många av de namn som tidigare bara betecknat matematiska satser.

Samtidigt ges en mycket levande beskrivning av ett Sverige som inte utan vånda håller på att utvecklas till det vi har idag. Det var verkligen inte något elfenbenstorn Mittag-Leffler bebodde.Laudatur, herr Stubhaug!

Betyg: 5 Tentakler (av 5)

Recensent: Gunnar Berg
Universitetslektor vid matematiska institutionen, Uppsala universitet

Datum: 2008-03-14
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.