Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2
Peter Gudmundson

<span class="bldtextfoto">Foto: Håkan Lindgren</span>Peter Gudmundson.

Så ska KTH:s nye rektor öka intresset för teknik

<span class="bldtextfoto">Foto: Lars Nyman</span>Att paketera civilingenjörsutbildningen bättre kan locka fler sökanden, menar KTH:s nye rektor Peter Gudmundson.

Det drastiskt minskade antalet behöriga till civilingenjörsutbildningar är största hotet mot Sveriges position inom innovation och forskning i framtiden.
Det menar KTH:s nya rektor Peter Gudmundson.
— Det vore en katastrof om den trenden fortsätter, säger han.
Det var i oktober som Peter Gudmundson, 52 år, efterträdde Anders Flodström som rektor för Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Nu börjar han känna sig varm i kläderna. Men så har han också tillbringat en stor del av sitt liv på KTH, först som student, sedan forskare och senast som prodekanus med ansvar för utbildningsprogrammens utformning.

— Jag har också erfarenhet från industrin. Bland annat jobbade jag fyra år på Brown Boveri i Schweiz och några år på ett mindre konsultföretag i Vaxholm, säger Peter Gudmundson.

Det sjungande tonfallet röjer fortfarande uppväxten i Leksand, där han spelade ishockey för hemmalaget. En karriär som sedan fortsatte på elitnivå i AIK parallellt med studierna i teknisk fysik på KTH.

Ingenjör inte "flashigt"

Viktigaste uppgiften framöver är att öka intresset bland unga för IT- och teknikutbildningar. De senaste åren har andelen elever som är behöriga att söka till civilingenjörsutbildningar halverats.

— Att vara civilingenjör upplevs kanske inte som så "flashigt" bland de unga. Vi måste bli bättre på att tala om alla fördelar med yrket; många och välbetalda jobb samt möjligheter att arbeta utomlands, säger Peter Gudmundson.

Det behövs fler kvinnliga sökanden till utbildningarna. I dag utgör de omkring 25 procent av studenterna. Enligt Peter Gudmundson handlar mycket om paketeringen av programmen. När den traditionellt manliga utbildningen i maskinteknik fick en inriktning på design och produktframtagning blev genast fler kvinnor intresserade.

Kvinnor har bredare perspektiv

— I dag är andelen 40 procent där. Det är samma sak på en ny utbildning i samhällsbyggnadsteknik. Generellt har kvinnorna ett bredare perspektiv än män. Det finns också en viss grabbighet inbyggd i kulturen på KTH. Men den håller alltmer på att försvinna.

När det gäller forskningen på KTH vill den nya rektorn utveckla samarbetet med näringslivet.

— Man kan till exempel tänka sig att folk från företagen sitter ett tag på KTH och att våra forskare arbetar ute på företagen. Här finns en stor potential.

Samtidigt förespråkar han en ökning av fakultetsanslagen så att forskningsfinansieringen blir 50-50. I dag finansieras omkring två tredjedelar av forskningen med externa medel.

Vill ha färre finansiärer

— Jag skulle också önska att antalet aktörer som finansierar forskning minskas. Det är tidsödande när man måste söka anslag på så många olika ställen.

Gäller det även Vetenskapsrådet?

— Nej, Vetenskapsrådet har en stor trovärdighet och kunskap samt ett oberoende som är mycket värdefullt i forskningspolitiska sammanhang.

Han vill även ha ett ökat internationellt utbyte. Bland annat att fler utländska studenter förlägger sin mastersutbildning på KTH. Och så vill han gärna ha med KTH på listan över de bästa universiteten i världen. I dag finns man inte ens med på 50-i-topp.

— Där finns nästan bara amerikanska institutioner och jag tycker man kan ifrågasätta om de är så mycket bättre. Det beror också på vad man mäter. Men vi ska definitivt vara bland de 15 bästa i Europa. Och det är vi nog redan i dag.

Född: 1955 i Leksand.
Bor: Med fru och tre barn i Vaxholm.
Utbildning: Teknisk fysik vid KTH 1975-1979, disputerade i hållfasthetslära 1982.
Intressen utanför KTH: Familjen och sportaktiviteter som veteranhockey, skidor och golf.
Dold talang: Bra på huvudräkning.
Motto: Var dig själv i alla lägen.

Fotnot: Läs Rektorns tankarlänk till annan webbplats på KTH:s hemsida.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.