Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2

Kärv finansiering


— även i Boston

<span class="bldtextfoto">Foto: tentakel</span>Galina Sukhova och hennes kollegor vid Harvard Medical School var först i världen med att minska åderförkalkning hos möss genom att stänga av en gen. Studien publicerades i Nature 1998 och ger fortfarande många citeringar.

I Bostonområdet finns över 30 lärosäten, bland annat prestigefyllda universitet som Harvard och MIT.
Men även där finns forskningspolitiska problem.
— Forskarna är fler, men det finns mindre pengar på grund av Bush, säger Harvard-forskaren Galina Sukhova.
Ryska Galina Sukhova kom till USA för 15 år sedan. Hemma i Ryssland var hon en senior forskare när hon flydde Sovjetunionen med maken, sonen, tre resväskor och 300 dollar.
— Jag fick börja som laboratorieassistent på Harvard Medical School, men trots att jag var dålig på engelska blev jag behandlad med respekt här, berättar Galina Sukhova som forskar på ateroskleros, åderförkalkning.

Galina Sukhova ser ut som en snäll mormor med tantfrisyr och kaffemugg, men under ytan är hon en vass forskare med bestämda åsikter om den amerikanska forskningspolitiken.

Aggressivare forskning

Hittills har hon publicerat ett 80-tal vetenskapliga artiklar, varav flera i den prestigefyllda tidskriften Nature.

— Forskningen har blivit mer aggressiv idag! Visst är det bra med konkurrens för att driva fram bra forskning, men idag är den för hård. Folk gör vad som helst för att vara först med sina resultat. Jag tycker inte om det. Många granskare är konkurrenter och ställer ibland fula frågor bara för att såga en artikel, inte för att de är nyfikna.

På hennes labb är man mycket tveksam till forskningsmedel från industrin, och har sin finansiering huvudsakligen från amerikanska hälsovårdsmyndigheten NIH (National Institute of Health). Samtidigt tycker hon att det blivit svårare att få forskningsfinansiering — även på en plats som Harvard, världens högst rankade universitet — Tja, jag vet inte om det hjälper precis. Det finns många som inte gillar Harvard-folk...

Bush kontrollerar forskarvärlden

Klimatet har förändrats menar hon.
— Forskarna är fler, men det finns mindre pengar på grund av vår "underbara" president och hans Irak-krig, säger hon och skakar uppgivet på huvudet.

Tongångarna hörs överallt när Tentakel besöker forskningsstaden Boston, med över 30 lärosäten. Folk vill ha bort president George W Bush.

När David Baltimore, ny ordförande för AAAS (America Association for the Advancement of Science), invigningstalade på det stora årliga forskarmötet i Boston i februari, sa han att han hoppades på en bättre regering efter Bush.

— Bush-regimen älskar inte bara att kontrollera de pengar som delas ut till forskning, utan försöker också kontrollera den akademiska världen och tysta talare på forskarmöten, säger han upprört.

— Och det är kriminellt att minska budgeten för hälsorelaterad forskning med 13 procent under åren 2004-2009, i en tid när de biomedicinska landvinningarna är större än någonsin.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.