Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1

Arkimedes – Matematiker Vapenmakare Stjärnskådare

Foto: Norstedts En omöjlig biografi att skriva, men ger behållning att läsa, tycker recensenten.
Titel: Arkimedes — Matematiker Vapenmakare Stjärnskådare
Författare: Roland Poirier Martinsson
Förlag: Norstedts pocket
Vad driver en människa att ägna sitt liv åt forskning? I dagens samhälle kan en ung människa få en föraning om vad vetenskapligt arbete innebär genom media och böcker och den grundläggande utbildning man får skolan. Men hur var det förr? Vad låg bakom de stora upptäckterna under antiken?

I boken "Arkimedes — Matematiker Vapenmakare Stjärnskådare" berättar Roland Poirier Martinsson historien om Arkimedes och följer hans liv från unga år till ålderman under 200-talet f Kr. Berättelsen innehåller naturligtvis luckor och antaganden och blir lite av ett pussel då tidens tand har gått hårt åt det historiska källmaterialet.

Jag tycker om att författaren har vågat skriva en biografi som egentligen är omöjlig att skriva. På så sätt lär man sig något nytt, även om det inte alltid blir lika engagerande.

Störst behållning har recensenten av de avslutande kapitlen som utgör en detaljerad genomgång av idéerna i de av Arkimedes verk som fortfarande finns kvar (oftast i form av avskrifter från medeltiden). Poirier Martinsson gör också ett försök att rekonstruera innehållet i de verk som vi idag endast känner till som referenser i andra författares verk.

Men historien är dynamisk. Så sent som i slutet av 1990-talet återfanns ett nytt Arkimedes-manuskript, som möjliggjorde nytolkningar av Arkimedes upptäckter. Även om sannolikheten är låg så är det inte omöjligt att ytterligare nya manuskript fortfarande finns kvar i något bortglömt bibliotek.

Betyg: 3 Tentakler

Recensent: Tomas Andersson

Datum: 2008-01-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.