Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1

Läs Vetenskapsrådets underlag till forskningspropositionen

<span class="bldtextfoto">Foto: Anders Norderman</span>Vetenskapsrådets ordförande Björn von Sydow och generaldirektören Pär Omling överlämnade Vetenskapsrådets forskningsstrategi till forskningsminister Lars Leijonborg strax före jul.

Dokument

Vetenskapsrådets forskningsstrategi.

Dokument

Ämnesrådets underlag för forskningsstrategin.

Det behövs ett tillskott på närmare 12 miljarder kronor till år 2012 om 1-procentsmålet ska nås.
I Vetenskapsrådets forskningsstrategi finns dessutom stort fokus på fri forskarinitierad grundforskning och internationell forskningsinfrastruktur.
— För att effektivisera det svenska forskningsfinansieringssystemet måste nästa forskningspolitiska proposition, utöver det ekonomiska tillskottet, innehålla strategier som sträcker sig över en längre tid, säger biträdande generaldirektör Gunnel Gustafsson, som lett Vetenskapsrådets arbete med underlaget till den nya forskningspolitiska propositionenlänk till annan webbplats.

— Forskning är en långsiktig investering, poängterar hon.

Breda satsningar

Vetenskapsrådet betonar starkt behovet av breda gränsöverskridande satsningar och lägger stor vikt vid fri forskarinitierad grundforskning. Samtidigt pekar man på regeringens begäran ut några områden för riktade programsatsningar. Ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, som har arbetat med sin del av underlagetlänk till annan webbplats sedan förra våren, lyfter fram nanovetenskap, energi och klimat.  

Men om Sverige ska kunna behålla sin position som forskningsnation, måste hela forskningssystemet stärkas. I höstas gick Vetenskapsrådet, tillsammans med övriga forskningsråd och SUHF, ut med en skrivelselänk till annan webbplats om krav på att 1 procent av landets BNP ska satsas på civil forskning. Det innebär ett tillskott på 11,6 miljarder under kommande fyraårsperiod

Sätter press

— Det blir rimligen svårt för regeringen att leva upp till, men enigheten kring målet är positiv och sätter press på politikerna, säger Arne Johansson.

Vetenskapsrådets forskningsstrategi överlämnades till regeringen strax före jul.  I höst presenteras den nya forskningspropositionen för 2009-2012.

Eva Barkeman

Datum: 2008-01-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.