Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1

De vill göra bästa doktorandutbildningen

<span class="bldtextfoto">Foto: Åsa Langefors</span>Lundaprofessorerna Sven Åberg och Stephanie Reimann har en forskarskola i nanovetenskap som redan är i full gång.

Redan 2006 startade Lund en forskarskolalänk till annan webbplats inom Linnéprojektet "Nanoscience and Quantum Engineering". Den är nu är i full gång och möjliggör ett unikt samarbete mellan doktorander inom teoretisk och tillämpad nanovetenskap
— Vi satsar på att skapa ämnets bästa doktorandutbildning, säger studierektorn Sven Åberg.
För professor Stephanie Reimann, vetenskaplig koordinator för Linnéprogrammet vid Lunds universitet, och professor Sven Åberg var det en självklarhet att ansöka om forskarskola inom Vetenskapsrådets Linnéstöd.

— Vi hade alldeles för lite resurser för att driva en bra forskarutbildning. Nu får vi äntligen tid att tänka igenom hur kurserna kan bli så bra som möjligt, säger Stephanie Reimann. — Bara möjligheten att bjuda hit internationella experter så att doktoranderna får träffa andra forskare än vår lilla skara här i Lund är en förbättring.

Obegränsade möjligheter

För bara ett tiotal år sedan var nanovetenskap ett teoretiskt och abstrakt ämne inom teknisk fysik, som få människor utanför den naturvetenskapliga världen var bekant med. Idag tycks dess tillämpningsmöjligheter vara obegränsade. Kläder, datorer, sportprodukter och byggmaterial är bara några industriella områden som nanoteknologin är på väg att revolutionera. 

På Lunds universitet sysslar avdelningarna för matematisk fysik och fasta tillståndets fysik med de teoretiska grunderna till nanovetenskap — och praktiska tillämpningar.

Avdelningarna delar Linnéstödet och forskarskolan med ytterligare ett par avdelningar inom fysik och kemi. Det öppnar betydelsefulla möjligheter för ökad samverkan mellan teoretiker och praktiker, mellan grundforskning och tillämpning.

Lyssnar på doktoranderna

Ledningsgruppen består förutom fyra professorer och en administratör även av två doktorandrepresentanter. En kväll i månaden ordnas studentaftnar med föredrag, mat, vin och diskussioner. Där är det seniorfritt och öppet att diskutera forskarskolans innehåll och komma med önskemål på kurser.

Förslag och synpunkter tar studeranderepresentanterna med till ledningsgruppen. Flera av de planerade och genomförda kurserna har kommit till på initiativ från studenterna.
— Ledningsgruppen lyssnar verkligen på oss och tar till sig det vi säger, intygar doktorandrepresentant Monica Lexholm.

Skräddarsydda kurser

Förutom traditionella kurser har det nu blivit ekonomiskt möjligt att genomföra småskaliga kurser som skräddarsys åt ett fåtal studenter inom ett smalt ämnesområde.

— Vi har exempelvis en statistikkurs inom ett område som bara 4-5 studenter forskar på, med en inbjuden statistiker som är expert på just dessa beräkningar, berättar Sven Åberg.

I somras genomfördes programmets första sommarskola, då ett trettiotal doktorander från Lund och Chalmers i Göteborg tillbringade fem intensiva dagar på Kullahalvön i norra Skåne, 300 meter från stranden. Förmiddagarna ägnades åt föreläsningar, eftermiddagar åt grupparbete och kvällarna åt redovisningar, ett tema varje dag.

Men badet då, hanns inte det med?
— Jo, de fick bada under eftermiddagarnas grupparbeten. Vi tänkte att de kunde diskutera nanovetenskap under simturerna, säger Sven Åberg.

Fotnot: Läs om årets nya forskarskolorlänk till annan webbplats i detta nummer av Tentakel. Läs också om den nystartade forskarskolan i kvantfysiklänk till annan webbplats i Lund.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.