Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1
Foto: StockxpertMed forskarskolor får doktoranderna undervisning i forskning – och en plattform för samverkan med andra forskarstuderande.
19 forskarskolor har fått upp till 2,5 miljoner kronor vardera per år i fem år från Vetenskapsrådet.
Forskarskolan i "Molekylär Proteinvetenskap" i Lund håller framgångsrika frukostseminarier och står i startgropen för spännande kurser och internat.
— De intellektuella miljöerna har "slimmats" bort från svenska universitet. Nu får vi möjlighet att återskapa dem, säger Cecilia Hägerhäll.
Redan 2006 startade Lund en forskarskola inom Linnéprojektet "Nanoscience and Quantum Engineering". Den är nu är i full gång och möjliggör ett unikt samarbete mellan doktorander inom teoretisk och tillämpad nanovetenskap
— Vi satsar på att skapa ämnets bästa doktorandutbildning, säger studierektorn Sven Åberg.
Foto: Tommy Westberg Allt fler nyblivna doktorer släpps ut. Men var tar de vägen sedan?
Antalet forskarutbildade har ökat kraftigt de senaste åren. 1997 tog 1 800 personer doktorsexamen. 2006 var det hela 2 760 personer som tog doktorsexamen. Men lönar det sig att disputera?
Vetenskapsrådet har delat ut 133 miljoner kronor till dyrbar utrustning, planering och drift av infrastrukturer.
För första gången gjordes en särskild utlysning av driftsbidrag – som alla gick till klimatområdet.
Sveriges berggrund är som ett enda stort laboratorium. Borrhål och borrkärnor kan avslöja geologiska processer, klimatförändringar och det biologiska livet nere i berget.
— Medlemskap i ICDP kan hjälpa svenska forskare att få borra här, säger geofysikern Christopher Juhlin.
Foto: Stockxpert Men var är whiskyn?
Alla vet att is smälter vid uppvärmning. Men David van der Spoel vet dessutom exakt hur det går till — på atomnivå. Uppsalaforskaren och hans kollegor har gjort en datorsimulering av hur kristallstrukturen upplöses till flytande vatten.
Japans forskningsminister Kisaburo Tokai hoppas att det finns utomjordingar — för det skulle få japanska ungdomar intresserade av rymden.
Från och med i vår blir det fler postdoktorstipendier från Vetenskapsrådet. Det är Curth Nilsons stiftelse som skjuter till 5,4 miljoner kronor över en treårsperiod.
Det behövs ett tillskott på närmare 12 miljarder kronor till år 2012 om 1-procentsmålet ska nås.
I Vetenskapsrådets forskningsstrategi finns dessutom stort fokus på fri forskarinitierad grundforskning och internationell forskningsinfrastruktur.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.