Webbfrågan
Skulle du vilja gå på Nobelfesten?

60% 6% 33%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 28 januari 2008

Vad tycker du om årets ansökningsomgång?
answerAuthor
– Det var mer pengar och färre ansökningar i min beredningsgrupp (Signaler och system) i år. Den har rykte om sig att vara tuff att få pengar ifrån, så skälet till att det var få ansökningar är nog att folk har gett upp. Men de bästa finns kvar och många ansökningar var av extremt hög kvalitet. I år lade vi extra vikt på ansökningskvaliteten och inte bara meriteringen. Detta ledde till att flera stjärnforskare blev utan pengar.


answerAuthor
– Jag har inte varit med tidigare, men det är ett enormt respektingivande arbete som görs – seriöst och genomskinligt. Samtidigt är jag tveksam till att alla miljonerna delas ut i så små potter. Vilken vetenskaplig kvalitet kan man få på sin forskning med 300 000 kronor om året?


answerAuthor
– Det har fungerat bra inte minst tack vare att beredningsgrupperna har gjort ett så bra arbete. Det är glädjande med de extra pengarna till teknikvetenskaplig forskning. De gör att bidragsbeloppen har kunnat öka något och att fler ansökningar än förra året beviljats.


answerAuthor
– Jag är ny i ämnesrådet så det här var min första inblick i ansökningarna. Det som slår mig är bredden på den forskning som finns i Sverige och den höga kvaliteten som många ansökningar håller.

– Det är också roligt att antalet beviljade projekt ökade i år och att den särskilda tekniksatsningen gjort det möjligt att stödja det området extra.

– Själva fördelningsprocessen är komplicerad och här bör vi fundera över ett förenklat och snabbare sätt.

– Initiativet med stöd till industridoktorander tycker jag är väldigt bra eftersom det gör att många forskningsresultat får kortare väg till praktisk användning.


answerAuthor
– Många tror det är en floskel, men spontant känner man en glädje för de bidrag vi lyckades ge, men också ett vemod över alla de forskare som blev utan. När man har följt en ansökan genom hela granskningsprocessen så är man ju inte opåverkad av resultatet.

– Rent administrativt gjorde vi några förenklingar som underlättade arbetet. Det  sparade tid och gjorde det möjligt för oss att få nya perspektiv på beredningen av ansökningar.Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se