Webbfrågan
Skulle du vilja gå på Nobelfesten?

60% 6% 33%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 28 januari 2008

Energipengarna strålar på Olle
Foto: Olle Inganäs
Fördelarna med Olle Inganäs solcell av plast är att den är flexibel och billig att tillverka. Men då måste verkningsgraden fördubblas. Idag omvandlas bara 4-5 procent av det infallande ljuset till elektricitet.

Olle Inganäs.
Vetenskapsrådet och Energimyndigheten delar ut 45 miljoner kronor till energiriktad grundforskning.
En av de 20 forskare som finansieras är Olle Inganäs som utvecklar tunna solceller av plast.
– Får vi en verkningsgrad på 10 procent så är jag nöjd, säger han.
I år liksom förra året står Vetenskapsrådet för kvalitetsgranskningen, medan Energimyndigheten står för pengarna – drygt 45 miljoner kronor.

Totalt får 20 forskare finansiering (Se hela listan här). En av dem som fick högst betyg i Vetenskapsrådets rankning är Olle Inganäs, som kammar hem 4,14 miljoner kronor över tre år för forskning om solceller av plast – i nanometerskala.

– Det känns bra. Vi ska vidareutveckla solcellerna och försöka fördubbla effekten, säger Olle Inganäs, professor i biomolekyläroch organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Siktar på 10 procent

Solceller omvandlar solljus till elektricitet, men i Inganäs polymera solceller utnyttjas bara 5 procent av den solenergi som infaller per kvadratmeter, jämfört med en effektivitet på omkring 20 procent hos vanliga solceller av kisel.
– Får vi en verkningsgrad på 10 procent så är jag någorlunda nöjd, säger han och berättar att verkningsgraden redan fördubblats flera gånger under de senaste årens forskning.

Eftersom det går åt tusen gånger mindre material i de 50-100 nanometer tunna solcellerna av plast, blir de relativt billiga och industriell tillverkning kan löna sig.

Ett tunt lager på en kvadratkilometer stor yta skulle inte väga mer än 150 kilo. På en kvadratmil skulle den infallande solenergin (med 10 procent effektivitet) ge 1 TWh el per år, det vill säga lika mycket som dagens vindkraftproduktion. (Den totala årsproduktion av el i Sverige är 150 TWh.)

Har du själv solpaneler på taket?
– Nej, inte nu. Kanske senare. Våra solceller är inte mogna än, säger han och förklarar att han i första hand ser de tunna plastfilmerna som portabla batterier att fästa på ryggsäckar, biltak och liknande.

För Olle Inganäs i Linköping betyder de nya energipengarna ytterligare en doktorand.
– Ambitionen är att vidareutveckla vår teknik att avbilda nanostrukturen även inuti plastfilmen, så att vi kan studera strukturen och förbättra den.
2007-12-03

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se