Webbfrågan
Skulle du vilja gå på Nobelfesten?

60% 6% 33%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 28 januari 2008

Här är flyttfågeln som får en foasstjänst
Foto: Johanna Grönroos
Här gör Rachel Muheim utsläppexperiment med gulbrynad grässparv i Alaska på natten.
35 personer av 286 sökande har fått en forskarassistenttjänst inom naturvetenskap och teknik från Vetenskapsrådet i år.
En av dem är Rachel Muheim, som kammat hem den största potten på 5,3 miljoner, fördelat över fyra år.  (Se hela listan längst ner.)
– Det är jättekul. Jag vågar knappt tro att det är sant, säger hon på telefon från Virginia Tech, USA, där hon just nu gör sitt tredje år som postdok.

Det som började som ett stort intresse för fågelskådning ledde så småningom till forskning kring hur flyttfåglar använder jordens magnetfält för att navigera. 2004 disputerade Rachel Muheim vid avdelningen för zooekologi på Lunds universitet.
Till våren flyttar hon tillbaka dit på en fyraårig forskarassistenttjänst.

– Vi vet att fåglar upptäcker magnetfältet med hjälp av en ljusberoende kompass i ögonen, men vi har inte kommit mycket längre i teorin kring hur det går till.

Flera kompasser

Dessutom kombinerar fåglarna magnetfältet med andra kompasser som solljus och stjärnor. Tidigare har Rachel Muheim visat att fåglarna kalibrerar sin kompass med hjälp av polariserat ljus i gryningen och skymningen. De ljuskänsliga molekylerna, så kallade kryptokromer, i ögonen tar upp ljus beroende på molekylernas riktning i förhållande till magnetfältet.

– Den inbyggda kompassen handlar om komplicerade biofysiska processer, men det är svårt att föreställa sig eftersom det är ett sinne vi människor saknar, säger Rachel Muheim.

Filmar fågel i tratt

Nu ska hon i mer detalj undersöka hur kalibreringsprocessen fungerar och vilken roll det polariserade ljuset spelar.

Ett sätt att göra orienteringsexperiment är att helt sonika sätta fågeln i en tratt och filma åt vilket håll den rör sig vid olika våglängder av ljus. Mest tittar Rachel Muheim på flyttande rödhakar, bland annat vid Falsterbo fågelstation i Skåne.

Själv har hon också flyttat en hel del, men fastän hon kommer från Schweiz säger hon ”hem” om Lund.
Hur kom du till i Sverige?
– Susanne Åkesson som var min handledare i Lund gjorde sin postdok i Zurich när jag gjorde exjobb där…, säger Rachel Muheim, som gärna vill fortsätta forska i Lund även efter sina fyra år som foass.


Namn: Rachel Muheim.
Yrke: Doktor i zooekologi, Lunds universitet.
Bor: Blacksburg, Virginia, USA.
Ålder: 37.
Familj: Singel.
Intresse: Fågelskådning, ringmärkning, resor. Hon har över 2 800 kryss för fåglar i världen, från resorna i till exempel Europa, Amerika, Australien, Thailand, Afrika...
2007-12-03

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se