Webbfrågan
Skulle du vilja gå på Nobelfesten?

60% 6% 33%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 28 januari 2008

Linné är fröet till nyskriven musik
Foto: Mia Gustafsson
André Ferrari, Roger Tallroth, Mikael Marin och Olov Johansson utgör folkmusikvartetten Väsen.

Källa: Väsen
Klicka på skivomslaget för att provlyssna på Carl Linnaeus polones i Väsens tappning.
Både Ola Salo och Carl von Linnés svåger har skrivit musik till Blomsterkungen.
Lyssna på några av de specialkomponerade verken.
Carl von Linné var en herre med många strängar på sin lyra. Även musik. Åtminstone var han föremål för en komposition – redan under sin livstid. Linnés svåger Gabriel Höök skrev nämligen på 1700-talet en egen melodi dedikerad till Linné, Carl Linnaeus polones.

Polonäsen är en folkdans med anor från 1600-talet. I år har folkmusikgruppen Väsen släppt skivan Linnaeus Väsen med en modern tolkning av flera av de nyupptäckta låtarna i Gabriel Hööks notsamling. (Provlyssna genom att klicka här.)

Nyskriven musik

Men Linné har även hyllats med helt nyskriven musik under 300-årsjubileet. Musikdramatikern och symfonikern Daniel Börtz har komponerat ett verk för Radiokören i Stockholm med bland annat inslag av blockflöjt. Temat är Linnés eget manus Nemesis Divina, där han delger sin livsfilosofi och talar om den gudomliga rättviselagen i allt mänskligt liv.

Popartisten Ola Salo, prästson från Småland liksom Carl von Linné, har specialskrivit det symfoniska verket Linneaus Rex, som uruppfördes vid den nationella invigningen av Linnéåret.
– Hos Linné har jag hittat teman som lätt kan omsättas till storslagen och vacker musik: Naturens växtkraft, gudomlighet och sexualitet. Längtan efter ordning och systematisering, säger Ola Salo i ett pressmeddelande.

Musiker samlade fröer

Kopplingen mellan Linnés verksamhet och musikernas är inte så långsökt: Musiker, som är ett kringresande folk, samlade redan på 1600- och 1700-talet in växter och fröer på sina resor i Europa.

Det gjorde till exempel Linnés farmors bror Sven Tiliander som i sin ungdom försörjde sig som musiker och kompositör. Han odlade sin trädgård från världens hörn och folk vallfärdade till hans hem i Pjätteryd, Småland, för att beundra trädgården. En av dem var Carl von Linné…
2007-12-03

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se