Webbfrågan
Har du sökt medel från Vetenskapsrådet i år?

50% 3% 46%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 december 2007

Dinosaurier!
Foto: Cosmonova
Filmen Dinosaurier visar ett animerat slagsmål mellan en Tachia (med klubbsvansen) och en Tarbosaurus, innan de dödas och begravs av en sandstorm.
FILMRECENSION
Film: Dinosaurier!
Plats: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm
En smidig velociraptor jagar den klumpiga växtätande protoceratopsen så sanden ryker i Globiöknen. Till slut lyckas ändå protoceratopsen med ett vrål fånga rovdinosauriens klo i käften.
Det animerade dinosaurieslagsmålet ägde rum för 80 miljoner år sedan, men slutade tvärt i ett regnoväder som förde med sig en lavin av lervälling och bevarade ögonblicket till våra dagar.
Idag är det ovanliga slagsmålsfossilet en av de största skatterna på vetenskapsakademien i Mongoliet.

Den 40 minuter långa filmen Dinosaurier, som just nu visas på IMAX-biografen Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, gör ingen besviken. Animerade dinosaurier slåss och vrålar på duken och några av de senaste fynden presenteras.
Dock nämns inte med ett ord varför jätteödlorna dog ut för 65 miljoner år sedan. I stället får vi följa några amerikanska paleontologernas liv och deras utgrävningar i Gobiöknen i Mongoliget och Ghost Ranch i New Mexico.

En av de största fyndplatserna är ”Flaming cliffs” i Gobiöknen, Mongoliet, där en mängd nya arter har upptäckts.
Fast ibland blir det fel, som när man gav oviraptorn dess namn. Det betyder äggtjuv. Från början trodde man att den livnärde sig på ägg från protoceratopsen. 1993 upptäcktes ett fossiliserat foster och forskarna insåg att det var oviraptorns egna ägg (och inte protocratopsens), som den ruvade precis som dagens fåglar.

Idag är forskarna säkra på att våra fåglar faktiskt härstammar från dinosaurierna. Oviraptorn hade till exempel fjädrar – utan att kunna flyga – långt innan fåglarna utvecklades.

Vi kommer dock aldrig att få veta exakt hur dinosaurierna såg ut eller hur de lät, men det hindrar inte att vi – både barn och vuxna – är lättflirtade av filmens fantastiska animeringar.
Till exempelallt seismosauren, en 33 meter lång skräcködla som säkert lät som en smärre jordbävning när den drog fram med sina 30 ton.
Och när en tarchia, bepansrad och utrustad med en rejäl klubba i svansen, fäller en betydligt större jätteödla av typen Tyrannosaurus Rex, jublas det i biosalongen.

Dinosaurier upphör aldrig att fascinera.


Betyg: 5 (av 5) Tentakler
2007-10-29

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se