Webbfrågan
Har du sökt medel från Vetenskapsrådet i år?

50% 3% 46%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 december 2007

Hård konkurrens kan locka till fusk
Foto: Sofia Günther
Eva Barkeman, redaktör Tentakel.
Just nu stöts och blöts de sista ansökningarna i Vetenskapsrådets stora beredningsomgång. Vem ska få pengar, vem blir utan?
En som kan vittna om våndorna innan beskedet kommer, är fysikaliska kemisten Maria Abrahamsson som fick ett åtråvärt postdoktorstipendium i våras. Läs hennes krönika i Tentakel.

Även Europeiska forskningsrådets första utlysning pågår just nu. 19 svenskar är kallade till intervju i Bryssel för att på plats övertyga expertpanelen om att just de bör ha forskningspengar från EU:s sjunde ramprogram!
I det här numret av Tentakel kan du läsa om hur Erik Lindahl och Mattias Marklund förbereder sig.
Konkurrensen är tuff. Både om pengar och prestige.

Det är en av anledningarna till att många inom den akademiska världen frestas att tänja på de forskningsetiska reglerna, anser professor Håkan Wennerström i Lund. Läs också vad andra professorer tror om forskningsfusk i 5 röster.
I artikeln om förlaget till ny oberoende instans för att utreda misstänkt oredlighet, visar det sig att även Vetenskapsrådet råkat ut för fall av tveksam etisk natur i årets ansökningsomgång.
Självklart går sådana ansökningar bort.

I nästa nummer av Tentakel presenteras hela listan över de lyckliga som – helt ärligt – kammat hem mest forskningsmedel från Vetenskapsrådet.

Under tiden går debatten om antalet universitet vidare. Varken Karin Markides, rektor på Chalmers, eller Claes Wohlin, rektor på ”lilla” Blekinge tekniska högskola, tror på Anders Flodströms stordriftstanke.
2007-10-29

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se