Webbfrågan
Har du sökt medel från Vetenskapsrådet i år?

50% 3% 46%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 december 2007

Deras artikel plagierades ord för ord
Det uppmärksammade plagiatet rör forskning kring bränsleceller.

Igor Abrikosov, medförfattare till den vetenskapliga artikel som blev plagierad rakt av i somras.
Svenska forskare har blivit plagierade i Journal of Materials Science.
Ord efter ord överensstämde med deras egen artikel i PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) bara ett år tidigare.
– Det är 100 procent rent fusk. Man känner vrede och besvikelse. Jag kan inte förstå hur någon kan göra så här, säger Igor Abrikosov vid Linköpings universitet som är en av författarna tillsammans med David Andersson, Sergei Simak, Natalia Skorodumova och Börje Johansson.

Deras forskning handlar om dopad ceriumdioxid, ett ämne som kan utnyttjas i bränsleceller.

Sergei Simak upptäckte plagiatet när han i somras sökte i databasen på just ceriumdioxid och hittade en intressant artikel. Rubriken var en annan, men annars var hela artikeln kopierad ord för ord, så när som på några referenser och en ändring i en av figurerna.

Rättelse

– Journal of Material Science är en ansedd vetenskaplig tidskrift och det finns ett erratum, rättelse, längst ner på nätet, men hur många läser det, undrar Igor Abrikosov besviket.

Han tror dock inte att plagiatet kommer att påverka deras egen forskning.

– Nej, vi har fått mycket stöd i forskarvärlden, både från kollegor och universitetsledningen, säger Abrikosov som inte känner till de fuskande forskarna sedan tidigare.

Tror du att forskningsfusk har blivit vanligare?
– Nej, de flesta forskare är ärliga. Det kanske har blivit lättare att fuska, men fusket är också lättare att upptäcka, säger Igor Abrikosov.

Han menar att just den här typen av fusk var ganska klumpigt, och lätt att upptäcka. Enligt Dagens Nyheter tar två av de fyra författarna till den falska artikeln helt avstånd från den.


Fotnot: Läs mer i LiU-Nytt: LiU-fysiker utsatta för grovt plagiat
2007-10-29

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se