Webbfrågan
Tror du att nanotekniken kommer att revolutionera världen?

37% 6% 55%
Antalet svar:43
Nästa nummer
Den 29 oktober 2007

Tyngdlös Fuglesang skivdebuterar
Foto: Rymdstyrelsen
Christer Fuglesang vet hur det är att vara tyngdlös, här på en av sina tre rymdpromenader utanför rymdstationen ISS i december 2006.

Källa: Chrysalis Music
Klicka på bilden för att lyssna på låten.
Alla universitet vill ha mer medel till sin forskning. Men KTH i Stockholm kan få in pengar på ett lite udda sätt: royalty från låten Tyngdlös där Christer Fuglesang medverkar.
Den 10 september släppte syntduon Adolphson & Falk en akustisk nyinspelning av låten Tyngdlös från 1984. Där är astronauten Christer Fuglesang gästartist – men inte som sångare. Istället reciterar han en egen berättelse om hur det faktiskt är att vistas i tyngdlöshet.
– Som kontrast till vår mer själsliga infallsvinkel i sångtexten, förklarar Anders Falk på bandets hemsida.

Fuglesang var inte svår att övertala utan levererade 10 minuters berättelse om sin upplevelese. Den klipptes ner till ett par minuter som inleder och avslutar låten.

Stipendiefond på KTH

– Det var en kul grej att göra, ett annorlunda sätt att berätta om tyngdlöshet, säger han till Tentakel.

Men tillstånd krävdes också från ESA eftersom astronauten inte får använda sin status i eget kommersiellt syfte. Därför föreslog Fuglesang att eventuella royaltypengar skulle gå till en stipendiefond för forskning på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, där Christer Fuglesang tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik 1981.

Även Adolphson & Falk låter en tredjedel av skivans intäkter gå till forskningsfonden.
– Det tyckte vi själva var en sympatisk lösning, säger Anders Falk.
Båda har en teknisk bakgrund – Anders Falk är landskapsarkitekt och Tomas Adolphson är utbildad civilingenjör inom väg och vatten.

För studenter

Pengarna ska gå till Christer Fuglesangs gamla forskargrupp inom astropartikelfysik, ledd av professor Bengt Lund-Jensen på KTH. Än så länge är dock inte administrationen klar.

– Det handlar inte om så mycket pengar utan är mer frågan om en princip, men det är kul om pengarna räcker för att skicka någon doktorand på en konferens, säger Christer Fuglesang, som räknar med en ny flygning 2009.

Till sist, hur ÄR det då att vara tyngdlös?
– Det är en speciell känsla, det är rätt bekvämt att flyta runt...
2007-10-01

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se