Webbfrågan
Tror du att nanotekniken kommer att revolutionera världen?

37% 6% 55%
Antalet svar:43
Nästa nummer
Den 29 oktober 2007

Jorden – Illustrerat uppslagsverk
Jorden – Illustrerat uppslagsverk
BOKRECENSION
Titel: Jorden – Illustrerat uppslagsverk
Författare: James Luhr med flera författare
Förlag: Globe Förlaget, 520 sidor
Det är ovanligt att en bok om geovetenskap hamnar på bästsäljarlistorna i vårt land. Så har emellertid skett nu när ”Jorden” finns med som nummer 20 på Svensk Bokhandels lista över mest sålda facklitteratur i december 2005 (strax under Tina Nordström och Stefan Holm).
    
”Jorden” är en encyklopedi, som spänner över ett brett spektrum av ämnen: geologi, naturgeografi, meteorologi, oceanografi, hydrologi, glaciologi med mera. Det är ärevördiga Smithsonian Institution som ligger bakom verket (men av någon outgrundlig anledning har man inte tagit med den informationen på omslaget till den svenska utgåvan).

Lockar bitvis till sträckläsning

Boken är indelad i fem huvudkapitel: 1. Planeten jorden 2. Land. 3. Hav. 4. Atmosfären. 5. Jordens tektonik. Ett välstrukturerat index och en ordlista på slutet gör att den fungerar bra som uppslagsverk, trots den tematiska uppdelningen. Upplägget är emellertid sådant att det bitvis lockar till sträckläsning! Ett ganska unikt drag är att man håller ihop varje mindre tema på ett uppslag. Boken är ytterst rikligt illustrerad och flertalet bilder håller hög klass.

Mekanisk översättning

Tyvärr lämnar den språkliga bearbetningen en del övrigt att önska. Svensk fackgranskning har enligt uppgift ägt rum, men uppenbarligen har detta inte fått genomslag i alla delar. Det finns märkliga ordvändningar och uttryck som avslöjar en till viss del mekaniskt utförd översättning. Korrekturläsningen har också varit bristfällig (lätt att ordna till nästa upplaga!). Sakliga fel är det dessbättre ont om.

Boken är förhållandevis lättläst men ändå tillräckligt grundlig för att kunna användas som textbok för delar av en introduktionskurskurs i geovetenskap på universitetsnivå. Denna trekiloslunta får räknas som prisvärd (rekommenderat ca-pris på 397 kr, men kan köpas väsentligen billigare på många ställen).

Betyg: 4 (av 5) Tentakler
2006-01-30

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Import av forskning.se