Webbfrågan
Tycker du att Sverige ska ha färre universitet?

84% 4% 10%
Antalet svar:105
Nästa nummer
Den 1 oktober

Visst rangordnar vi!
Foto: Sofia Günther
Eva Barkeman, redaktör.
Vilken mobiltelefon är bäst i test? Vilka fotbollslag platsar i Allsvenskan? Vilken restaurang har godast mat?
Rankinglistor görs hela tiden. Överallt. Så varför inte över de bästa universiteten?

I det här numret av Tentakel dundrar nye universitetskanslern Anders Flodström i en debattartikel att rankinglistorna måste vara SERIÖSA, inte ett medialt jippo.
Men det ”mediala jippot” har också en funktion – nämligen att väcka uppmärksamhet. En topplista är ett enkelt sätt att synliggöra en hel bransch (vilket kan behövas när intresset för att studera naturvetenskapliga och tekniska ämnen är så lågt).

Som med all rangordning – från betygen i grundskolan till Vetenskapsrådets beredningsarbete i årets ansökningsomgång som pågår just nu – måste kriterierna väljas med omsorg.
Men hur man än väljer känner någon sig orättvist behandlad. Därför är mångfald bra: ju fler listor desto ”sannare” resultat – även om man självklart måste vara medveten om att det är någon som ställt upp kriterierna av någon anledning. Sund skepsis är aldrig fel.

Men även om rankinglistorna inte säger allt om kvaliteten på ett universitet, så kan de inte ha helt fel. Varför hamnar annars de universitet i topp som faktiskt har kammat hem flest Nobelpris? (Stanford har idag 18 aktiva Nobelpristagare och Harvard har fått 43 Nobelpris genom tiderna.) Eller ska vi inte lita på att Nobelkommittéerna gör sitt jobb?

Rangordning är trots allt kvalitetsdrivande.
Och Du får gärna ranka artiklarna i Tentakel, där du bland annat kan läsa om Kerstin Lindblad-Toh som fått EURYI award och om Madelene Sandströms utredning av de statliga forskningsfinansiärerna.
2007-09-03

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se