Webbfrågan
Tycker du att Sverige ska ha färre universitet?

84% 4% 10%
Antalet svar:105
Nästa nummer
Den 1 oktober

Nya regeringspengar följer Vetenskapsrådet
Foto: Anette Andersson
Leijonborg blir kvar som forskningsminister trots att han avgår som partiledare.
– För mig är det bland det viktigaste och mest inspirerande jag kan tänka mig, att få vara med och vässa svensk högskola och forskning till världsklass.
Framgångsrika forskare ska få mer pengar, enligt forskningsminister Lars Leijonborg som vill att regeringens extrapengar ska fördelas enligt Vetenskapsrådets kvalitetsbedömning.
De 700 miljoner kronor extra som alliansregeringen lovat till svensk forskning under 2008-2009, kommer att vara mer inriktade på kvalitet än tidigare.
– Modellen är att man tittar på vilka som varit duktigast enligt den fördelning som Vetenskapsrådet gör, säger forskningsminister Lars Leijonborg till DN.

Under 2007 har 200 av de totalt 900 miljonerna som regeringen avsatt extra för forskning, fördelats ganska jämt till landets fakulteter, men nu vill alltså Leijonborg satsa hårdare på kvalitet. Det kommande budgetåret blir det 300 miljoner kronor och för 2009 minst 400 miljoner kronor.

Ett erkännande av Vetenskapsrådet

– Det här är ett erkännande av Vetenskapsrådets kvalitetsgranskande arbete, och borde kunna gynna grundforskningens ställning ute på universiteten, säger Arne Johansson, huvudsekreterare vid Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap.

– Förutom att vara kvalitetsdrivande, blir det ett enkelt och arbetsbesparande system att dela ut pengar på. I våra databaser finns all statistik över hur mycket pengar som gått till varje universitet de senaste åren, säger han.
2007-09-03

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se