Webbfrågan
Tycker du att Sverige ska ha färre universitet?

84% 4% 10%
Antalet svar:105
Nästa nummer
Den 1 oktober

Cino4: Flyg
Foto: Tekniska museet
På nya biografen cino4, Tekniska museet, ingår lukt, vattenstänk och luftdrag.
FILMRECENSION
Titel: Flyg
Längd: Cirka 30 minuter inklusive frågesport
Visas på Tekniska Museet
Stolar som rör sig, vatten som stänker, rök som bolmar och skrikande barn och vuxna. Gravida, personer med hjärtproblem eller ryggbesvär varnas för påfrestningarna. Nej, vi har inte åkt berg-och-dal-bana utan sett film på Tekniska Museet!

Cino4 kallas den senaste tekniken inom den upplevelseindusti som biograffilmen varit allt sedan den dag då Bröderna Lumières "Ett tåg anländer till järnvägsstationen" skrämde slag på premiärpubliken 1895.

Premiärpubliken på Tekniska museet anno 2007 har hunnit bli ordentligt blasé över vad biograffilm kan erbjuda, men det hindrar inte att det skreks ordentligt när något plötsligt kom farande i full fart rätt mot ansiktet!

Idag är 3D-glasögonen polariserade och man känner nästan flugjäkeln landa på näsan. När fåglarna några scener senare landar i vattnet skvätter det även i våra ansikten och i några scener fläktar det bokstavligen friskt om öronen.

Dottern, 15, är för ung för att ha sett 80-talets filminnovation ”Odorama” där den på många vis excentriske regissören John Waters utrustade publiken till filmen ”Polyester” med skrapkort som man måste gnugga och lukta på för att släppa fram de inte alltid så angenäma dofter som var avsedda att förstärka hans epos. Här sprids en ljuvlig blomdoft när en kolibri suger nektar.

15-åringen rider och nickar med kännarmin när stolen i en scen guppar i takt med de framrusande hästarna.
Det var väldigt mycket prat om teknik det här, kanske någon tycker. Det skulle ju vara en biorecension. Var filmen bra? Lärde vi oss nåt? Vi var ju trots allt på ett museum.

Jo vars, filmen var bra. Det är dottern och jag överens om när vi sammanfattar våra intryck. Den berättar både lärorikt och fängslande om hur fågeln flyger och hur vi människor lärt oss förverkliga denna dröm.

Men förhandsskriverierna och förväntningarna kring filmen har nästan helt och hållet cirklat om allt det som, enligt reklamen, ger filmen inte bara tre utan fyra dimensioner!

Givetvis är 3D-effekter som klippta och skurna för en film om flyg. Men skvättande vatten, bolmande rök och stolar som far hit och dit utan att egentligen vara synkade till vad som händer på vita duken, skymmer mer än förstärker upplevelsen.

Speciellt för dottern eftersom glasögonens enda storlek gjorde att vattnet stänkte in i hennes ögon. Men där emellan gav polaroidglasen henne flera ”coola effekter”.

Den avslutande frågesporten kändes inte som något påklistrat pedagogiskt alibi utan gav alla åskådare en chans att testa sina nyvunna kunskaper.

Betyg: 4 Tentakler
2007-01-30

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se