Webbfrågan
Tror du att man kommer att hitta Higgs partikel?

56% 21% 21%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 september

Allergifria jordgubbar på väg
En jordgubbe innehåller ett par tusen proteiner. Det allergiframkallande ämnet har identifierats och odlare bör snart kunna ta fram allergifria bär.
Jordgubbar brukar vara hårdvaluta till midsommar. Men inte för dem som är överkänsliga mot det allergiframkallande ämnet i bären.
Nu visar en avhandling i Lund att det ska vara möjligt att odla allergifria jordgubbar.
Det finns tusentals proteiner i en jordgubbe. En forskargrupp i Lund har identifierat det allergiframkallande ämnet, Fra a 1, som liknar det i björkpollen. Därför går ofta pollenallergiker besvär med svullna läppar och klåda i mun och svalg när de mumsar på bären.

Jordgubbsallergiker kan ofta äta vita jordgubbar utan besvär, och man har därför misstänkt att allergenet är kopplat till det röda färgämnet.

Ingen koppling till färgen

– Vi har analyserat tre vita jordgubbssorter, och de visade sig alla innehålla mycket låga koncentrationer av allergenet jämfört med de röda sorterna. Men det finns ingen sådan koppling. Så det bör vara möjligt att även ta fram en allergifri röd jordgubbe, säger biokemisten Rikard Alm vid Lunds universitet.

Koncentrationen av allergen i röda jordgubbar kan dock variera lika mycket inom sorten som variationen mellan sorterna.

– Med andra ord spelar odlingsförhållandena en stor roll, och exakt vilka faktorer som påverkar detta vet vi inte i dag. Den kan vara en uppgift för de odlare som vill ta fram en allergifri röd jordgubbe, säger Rikard Alm.
2007-05-28

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se