Webbfrågan
Tror du att man kommer att hitta Higgs partikel?

56% 21% 21%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 september

Partikeln tar inget sommarlov
Eva Barkeman, redaktör.
Jag har drömt om CERN i åratal. När jag spelade amatörteater och vi skulle improvisera en klassåterträff var jag givetvis ”partikelfysiker” på CERN [sääärn].
Nu i slutet av maj fick jag chansen på riktigt. Inte som kemist, inte som journalist, utan som vip-gäst med Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknik.

Jag har träffat CERNs vetenskapliga chef Jos Engelen, åkt ner i den underjordiska tunneln där nya acceleratorn snart står färdig samt skakat hand med Walter Oelert som var med och skapade den första antimaterian på jorden – antiväteatomer.

Men bäst av allt; det visade sig vara en helt vanlig arbetsplats! Hektisk lunchmatsal, gamla affischer om en vårkonsert som redan passerat och kablar som inte funkar.
Partikelfysiker må vara nära universums hemlighet, men de är också människor.

Sista numret före sommaren har fysik som tema: Förutom Higgs-artikeln om Higgs-partikeln kan du läsa om forskarassistenten i fysik som tvingas göra en ny postdok eftersom han inte får någon fast tjänst. Du kan också läsa om Janos Hajdu som fått pengar från Vetenskapsrådet för att konstruera en station som ska avbilda biomolekyler vid den nya anläggningen XFEL i Tyskland. Och om postdoktorn som gör origami genom att vika ihop DNA-ringar.

Fysiken förföljer oss överallt – antingen vi förstår den eller inte.
Och om Higgs partikel finns (den som ska hittas i den nya acceleratorn LHC vid CERN), så fortsätter den lugnt att växelverka med elementarpartiklar och ge dem massa. Även när vi ligger på stranden och solar.

Tentakel är tillbaka i höst, rent fysiskt. 
Till dess: ha en skön sommar!
2007-05-28

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se