Webbfrågan
Tror du att man kommer att hitta Higgs partikel?

56% 21% 21%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 september

Wild safari
Foto: nWave Pictures/Cosmonova
Scen ur Wild safari.
FILMRECENSION
Titel: Wild Safari.
Visas på: Cosmonova, Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm.
På Cosmonova finns just nu en möjlighet att komma riktigt nära Afrikas fem största djur utan att behöva riskera att bli uppäten. I filmen Wild safari får man följa med på en resa genom Sydafrikas nationalparker i baksätet på den sydafrikanska zoologen Liesl Eichenbergs öppna bil.

Sydafrika är det land i Afrika med den största mångfalden av ekosystem, från ett botaniskt paradis i den fuktiga regnskogen i syd till het öken i norr. Och att någon fortfarande kan se de stora djuren där kan vi tacka de framsynta människor för, som för 100 år sedan startade ett viltvårdsprogram.
Av den vita noshörningen, eller trubbnoshörningen, fanns till exempel bara runt 100 kvar 1920. Idag finns det 10 000. Noshörningen är hotad för sina horns skull. De används till potensmedel och knivskaft. Av de 150 olika arter som funnits, finns bara fem kvar.

Den afrikanska savannelefanten är 50 procent större än sin indiske kusin och jordens största landlevande däggdjur. Också de minskar i antal, bland annat för att deras naturliga levnadsområden krymper.
Afrikanska buffeln, som vältrar sig i lera, ser lika snäll ut som en ko. Men den är det djur som sägs ha dödat flest storviltjägare av alla djur.
Leoparden är en välkamouflerad och svårupptäckt nattjägare. Guiden hittar ett par i Krugerparken.
Lejonet sover 20 timmar per dygn och är inte riktigt så kaxigt som det ser ut. Hyenor, om de är så många som en hel flock, kan få lejonet att skärpa vaksamheten.

Det här och mycket mer får man veta i Wild Safari. Filmen är 45 minuter av fantastiskt vackra vyer och närbilder på de ”fem stora” på Cosmonovas gigantiska kupol.
Man kommer så nära att man kan räkna elefantens ögonfransar och lejonhannens ärr.
Om man inte har tendenser till åksjuka. Då riskerar man att missa avsnitt när man måste blunda för att inte bli illamående av bildprojiceringen på jättekupolen.
2006-03-27

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se