Webbfrågan
Tror du att man kommer att hitta Higgs partikel?

56% 21% 21%
Antalet svar:60
Nästa nummer
Den 3 september

Isaac Newton
Isaac Newton.
BOKRECENSION
Titel: Isaac Newton
Författare: James Gleick
Förlag: Historiska media, 288 sidor (varav 70 sidor noter)
Det är lätt att tro att en bok med namnet Isaac Newton utspelar sig i en mekanistisk värld, fylld av kastbanor, krafter och fallande kroppar. Men James Gleick tar oss istället med till Newtons egen, ”förnewtonska” tid, där ordet rörelse omfattar så väl mognande frukter och åldrande människor, som fallande äpplen. Steget till Newtons differentialkalkyl blir hissnande.

Bokens sidor är fyllda av noter och referenser och ofta är det just citat ur källorna som får berättelsen att lyfta. Det är underbart att få tjuvläsa ett blivande 1600-talsgenis ängsliga framtidsfunderingar från skoltiden, ”Det finns inte plats för mig att sitta; på husets topp – på helvetets botten. Vilket yrke duger han till?”.

Den svenska översättningen är bra. Men tyvärr har förlaget slarvat med logiken. Den som är speciellt intresserad av matematik får hålla sig till den engelska originaltexten.

Som professor i Cambridge arbetar Newton oavbrutet, men han publicerar sparsamt – publikationer leder bara till ökad berömmelse och fler ovänner. James Gleick beskriver mycket sakligt en blek enstöring med bara två lidelser utöver fysiken: alkemi och teologi. Eller kanske: magi och kätteri.

Det här är en fascinerande bok att läsa idag då Newton ofta får symbolisera ”den enkla skolfysiken”. Den berör vår syn på världen och breddar bilden av vetenskapens första superstjärna. När Newtons dödsmask dyker upp på en av de sista sidorna känns det som ansiktet på någon jag känner.

Betyg: 5 (av 5) Tentakler
2006-02-27

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se