Webbfrågan
Har du varit inne i den virtuella världen Second Life?

8% 0% 91%
Antalet svar:48
Nästa nummer
Den 28 maj

Drog tillbaka Science-artikel
Foto: Gun Lövdal/UPSC
Grankottar är något som studeras på Umeå Plant Science Centre.

Foto: Cornell University
Vet när den ska blomma. Backtrav (Arabidopsis thaliana), släkt med senap och kål, är den mest studerade av alla växter. Dess arvsmassa, som kartlades 2000, innehåller 26 000 gener – fler än människans.
Den välrenommerade växtforskaren Ove Nilsson drar tillbaka en artikel publicerad i Science.
Hans gästforskare hade manipulerat data som låg bakom upptäckten av hur växter vet att de ska blomma.
Professor Ove Nilsson vid SLU i Umeå, leder en forskargrupp som för två år sedan presenterade upptäckten av en molekyl som styr blomning hos växter. Bedriften listades som ett av de viktigaste genombrotten 2005 av den prestigefyllda tidskriften Science.

När den postdoktor som utfört experimenten slutade, skulle en ny postdoktor ta vid. De gamla datafilerna togs fram – och då upptäckte man vid en närmare analys att uppgifterna inte stämde med det publicerade. Den förre postdoktorn hade överdrivit vissa data och uteslutit andra, för att ge önskat resultatet.
Ett klart fall av forskningsfusk alltså.

– Det här är något av det värsta som kan hända en som ansvarig forskningsledare. Jag är bara tacksam över att det var vi själva som upptäckte felen. Jag har informerat forskare inom fältet och bett om ursäkt för det inträffade, säger Ove Nilsson till Dagens Nyheter.

Ove Nilsson har också bett att få dra tillbaka artikeln i Science.

– Det här är besvärande för Sverige och svensk forskning. En positiv effekt som man kan hoppas på är att forskningsledare och alla medförfattare på vetenskapliga artiklar tar ett större ansvar för granskningen av innehållet i artiklar som skickas in för publicering. Det skulle vara bra med en ordentlig skärpning av praxis på det här området inom forskarvärlden, säger Arne Johansson, huvudsekretare på Vetenskapsrådet.

Fortfarande vet forskarna alltså inte vad det är för mystisk ”florigen” som gör att växterna börjar blomma. Som tur är vet växterna själva när det är dags.


Fotnot: Enligt Birgitta Strandvik i Vetenskapsrådets expertgrupp för frågor om oredlighet i forskningen, är detta kanske det största fallet av forskningsfusk i Sverige någonsin. Läs hela artikeln.

Fotnot 2: Läs intervjun med Ove Nilsson i chemicalnet.se.
2007-04-30

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se