Webbfrågan
Tänker du söka medel från Vetenskapsrådet i år?

46% 10% 42%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 30 april

Racing förklarar fysikens lagar
Jimmie Johnson (48) vann Nascar-cupen i Las Vegas 11 mars 2007.
Kör snabbt, sväng vänster och krascha inte.
Det är den enkla grundprincipen i den amerikanska biltävlingen Nascar. Men för att lyckas riktigt bra gäller det även att ha koll på fysikens lagar.
Den amerikanska fysikern Diandra Leslie-Pelecky, skriver just nu en bok om vetenskapen: ”The physics of Nascar: the science behind the speed”.

Utgå från dem folk känner till

– Om man utgår från något som människor redan känner till och är intresserade av, som Nascar med sin mångmiljonpublik, är steget till frågor om friktion, aerodynamik, avancerad materialvetenskap och Newtons lagar inte så långt, säger Diandra Leslie-Pelecky, som själv använder exempel från racingvärlden i sin undervisning.

Hennes eget intresse för Nascar började när hon satt och zappade mellan tv-kanalerna en kväll och såg hur en racingbil till synes utan anledning plötsligt flög av banan. För att försöka förstå vad som hände och vilka krafter som påverkat bilen tittade hon noga på repriserna men insåg att svaret krävde djupare analyser.

Inget sker av en slump

Efter att ha satt sig in i racingsporten kunde hon konstatera att inte mycket i racing sker av en slump – allt från bilens design till banans lutning grundar sig på forskning. Som exempel nämner hon de specialdesignade däcken, de brandskyddade dräkterna och inte minst själva bilens form där en spoiler eller formen på motorhuven har stor inverkan på bilens köregenskaper.

Så om nu racingvärlden är så beroende av forskning, varför skulle inte forskningen dra nytta av racingvärlden för att lättare förklara vad forskning innebär?
Diandra Leslie-Peleckys bok ska komma ut 2008.


Fotnot: Lär dig mer om hur bilen går i denna film.
Se senaste videofilmerna om Nascar.
2007-03-26

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se