Webbfrågan
Tänker du söka medel från Vetenskapsrådet i år?

46% 10% 42%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 30 april

Copenhagen
Pjäsen Copenhagen handlar om vännerna Heisenberg och Bohrs ovänskap kring atombomben.
TEATERRECENSION
Pjäs: Copenhagen
Författare: Michael Frayn
Teater: adc theatre, Cambridge
Vetenskapsrådets NT-kansli besökte nyligen Cambridge och fick på flera sätt känna vetenskapshistoriens vingslag. Att se Newtons eget exemplar av förstautgåvan av Principia på biblioteket på Trinity College är något av en ’rysare’ för en mekanikprofessor och boksamlare, men en grupp från kansliet tog också chansen att se pjäsen Copenhagen på en liten teater i Cambridge.

Pjäsen handlar om Werner Heisenbergs besök i Köpenhamn, framför allt det 1941, det vill säga under andra världskriget, och hans diskussioner med Niels Bohr om fission och möjligheten att konstruera en atombomb.

Sätts upp på många håll

Pjäsen har satts upp på många håll i världen inklusive Stockholm och kommer säkert att sättas upp här igen någon gång. Pjäsen berör många etiska frågor som är centrala för forskare och för forskningen.

Scenografin i uppsättningen i Cambridge var minimal och dialogen lång, men de unga studentskådespelarna gav pjäsen en fräschör och birollen som Bohrs hustru Margrethe gjordes riktigt bra och blev ett vitamintillskott i den, i mitt tycke, kanske lite för långa uppsättningen.

Värt en omväg

Slutomdömet då? Ja, i Guide Michelin-terminologi brukar man ge omdömen som ”värt en resa” eller ”värt en omväg”. Här får man väl säga att pjäsen kanske inte ensam är värd en resa till Cambridge men väl värd en omväg när man är där, för att insupa lite intressant vetenskapshistoria och för att sätta igång lite tänkande kring forskningsetik.
2007-03-26

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se