Webbfrågan
Tänker du söka medel från Vetenskapsrådet i år?

46% 10% 42%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 30 april

Hur skriver man en bra ansökan?
Foto: Eva Barkeman
"Skriv säljande!"Alexandra Krettek tipsar om hur man formulerar en bra ansökan.
Tuff konkurrens om forskningspengar gör att själva ansökan blir viktigare. Allt fler högskolor skaffar ansökningskonsulter som ska vässa formuleringarna.
– Viktig forskning kan försvinna med en avskräckande ansökan, säger docent Alexandra Krettek vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg.
Alexandra Krettek är anställd som universitetslektor och vetenskaplig sekreterare, bland annat med uppgift att granska kollegornas ansökningar. Hon har också en egen forskningsgrupp inom hjärt- och kärlsjukdomar på Wallenberglaboratoriet vid Göteborgs universitet.

– Det är en fördel att jag själv är aktiv som forskare. Jag har också varit framgångsrik med att få extern finansiering och då lyssnar man kanske lite lättare på mig, säger Alexandra Krettek.

Hon menar att ansökan blir allt viktigare i en tid då de flesta universitet och högskolor måste söka sin forskningsfinansiering externt.

Upprepa varför du en skicklig

–  Min uppgift är att stimulera mina kolleger att söka externa medel och ge konstruktiv kritik. En sak vi generellt är dåliga på i Sverige är att berätta vad vi är duktiga på. Jag brukar alltid ge rådet att flera gånger upprepa varför just du är så skicklig att du ska få det utlysta forskningsanslaget.

Alexandra Krettek bodde tre år i USA efter att ha doktorerat. Hon tror att modellen med mer säljande ansökningar delvis kommer därifrån.
– Många svenska forskare gör postdok i USA. De tar med sig en mer aggressiv och säljande stil hem. Den sitter i när de sedan ska bedöma andras ansökningar, säger hon.

Underlätta för granskaren

En av Alexandras käpphästar är att man måste göra det så enkelt för granskaren som möjligt, det vill säga att tänka på läsbarheten. Ett skräckexempel är när det tar tre sidor innan man förstår vad forskningen handlar om.

– Det gäller att fånga läsarens intresse direkt. Gör en bra inledning som tydligt beskriver vad din forskning handlar om. Ett bra sätt är att först beskriva muntligt för kolleger vad du sysslar med. Då märker man snabbt om den röda tråden saknas, säger Alexandra Krettek.

Hon tror att trenden med ansökningskonsulter kommer att hålla i sig. När Göteborgs universitet började hålla seminarier i ”Att skriva en vinnande ansökan” blev de fulltecknade omedelbart.
– Bilden man förmedlar av sig själv i en ansökan blir allt viktigare för hur forskningsanslagen fördelas, säger Alexandra Krettek.
2007-03-26

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se