Webbfrågan
Tänker du söka medel från Vetenskapsrådet i år?

46% 10% 42%
Antalet svar:66
Nästa nummer
Den 30 april

Nytt nätverk ska stärka kemin
Foto: J-O Yxell, Chalmers
Bengt Nordén har startat nätverket Molecular Frontiers för att stärka kemiämnet.
Molecular Frontiers är ett nytt nätverk av toppforskare som gått samman för att främja ämnet kemi.
Första internationella mötet hölls nyligen i Stockholm.
Många talar om kemiämnets kris – både i Sverige och internationellt: Ämnet sägs ha dåligt rykte hos allmänheten och har svårt att rekrytera studenter.
 
En som försöker hitta vägar ut ur detta är Chalmersprofessorn och ordföranden i Vetenskapsakademiens kemiklass, Bengt Nordén. Han samlade nyligen ett stort antal världsledande forskare i Stockholm för att dra igång Molecular Frontiers, ett internationellt initiativ för att stärka kemiforskningens ställning.

Nobelpristagare initiativtagare

Bakom initiativet står ett hundratal forskare från alla världsdelar, däribland flera vetenskapliga superkändisar, som nobelpristagarna Ahmed Zewail, Paul Crutzen och Aaron Klug. Och genomforskningens ”enfant terrible” Craig Venter.
 
Organisationen planerar att arbeta på två fronter. För det första ska barn stimuleras att bli nyfikna på molekyler. Dels genom en webbsida, men framför allt genom en tävling där barn ska ställa en intelligent fråga och sedan få hjälp av unga forskare att arbeta sig så nära svaret på frågan som det är möjligt att komma. Årligen belönas de bästa frågorna.
 
För det andra ska Molecular Frontiers fungera som en think tank, och regelbundet ha möten där forskare i olika delar av kemiämnet ska förklara för varandra vad de håller på med. Och därmed korsbefrukta varandra med idéer.

Fotnot: Läs även Bengt Nordéns debattartikel "Är kemi ett utrotningshotat ämne?" i Tentakel.
2007-03-26

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se