Webbfrågan
Är du oroad över klimatförändringen?

78% 0% 21%
Antalet svar:74
Nästa nummer
Den 26 mars

Blev handplockad till dansk professur
Foto: Åsa Langefors
Jenny Emnéus har fått en ledarskapspuff genom AKKA.
Jenny Emnéus, docent i analytisk kemi vid Lunds universitet, har handplockats till en tjänst som professor vid Danmarks tekniska universitet.
– AKKA har gett mig betydligt större självförtroende, säger Jenny.
– Vi fick unika insikter i hur universitet och fakulteterna fungerar, insikter som vi aldrig skulle fått annars. Jag har nytta av AKKA hela tiden.
– Bara mötena med alla spännande människor på kursen, både deltagare och föredragshållare... Att höra att alla bär på samma frustrationer.

Viktigt med stöd

Sina framgångar förklarar Jenny delvis med det stora stöd hon haft från sin handledare, Lo Gorton.
– Det räcker inte att vara jätteduktig och ambitiös, funderar Jenny. Jag tror att de flesta som klarat sig bra i det här systemet har en person bakom sig som gett stöd och tilltro, som haft en hand på ens rygg.

Det var knappast pengarna som fick Jenny att tacka ja till tjänsten på MIC (Institut for Micro- og Nanoteknologi) i Lyngby i mars (lönehöjningen äts snabbt upp av pendlingkostnaderna), utan den tilltalande infrastrukturen och den tvärvetenskapliga sammansättningen.

Administrationen sköts av andra

Ledningen värnar om att forskarna ska ägna sig åt det de är bäst på; forskning och undervisning. Administration sköts av ekonomiskt utbildad personal.
– Det ska bli skönt, säger Jenny. Här i Lund hinner man knappt med någon forskning, för alla basala administrativa göromål. Fysiker, kemister och biologer samsas med tekniker och matematiker under ett och samma tak på MIC, där nanoteknologisk grundforskning är i fokus.

Jennys styrka på MIC blir erfarenheten och kompetensen från tillämpning av mikro- och nanoteknologi i biologiska system, exempelvis mätningar inne i levande celler.

Förutom en diger publikationslista med hög citeringsgrad, lockades MIC:s ledning kanske av Jennys nästan magiska förmåga att dra till sig EU-anslag. Hon har varit koordinator för fem EU-projekt och deltagare i ytterligare fyra.


Namn: Jenny Emnéus.
Ålder: 45 år.
Yrke: Lektor/docent i analytisk kemi vid Lunds universitet, snart professor och sektionsledare på Institut for Micro- og Nanoteknologi, Lyngby, Danmark.
Bor: Lägenhet i Malmö, pendlar till Lyngby från och med 1 mars.
Familj: Två barn, 11 och 6 år.
Fritidsintressen: Läser mycket skönlitteratur för att koppla av. Drömmer om att få tid till att återta fritidssysselsättningar som spela teater, spela gitarr och fotografera. Så planerar jag att bli smidig igen. Det får väl bli när jag gått i pension. Fast, i Danmark håller man mer på att man ska vara ledig på helgerna, så vem vet…?
2007-02-26

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se