Webbfrågan
Vill du se fler riktade satsningar på forskningen?

21% 3% 75%
Antalet svar:80
Nästa nummer
Den 26 februari

Open Access goes Hollywood
Foto: Sofia Günther
Eva Barkeman, redaktör Tentakel
Behöver Sverige elituniversitet? Ja, det anser fysikprofessor Börje Johansson som i en debattartikel i detta nummer av Tentakel liknar svensk forskning vid elitserien i ishockey.
Därmed går han på samma linje som forskningsminister Lars Leijonborg som i förra numret sa att han vill gynna den bästa forskningen för svenska Nobelpris.

Ett annat sätt att öka konkurrenskraften till gagn för toppforskning är – kanske – Open Access. Enligt Ingegerd Rabow på universitetsbiblioteket i Lund visar studier att fritt tillgänglig forskning blir mer citerad än ”inlåsta” artiklar. Matematikern Grigori Perelman publicerade sitt bevis för Poincarés förmodan helt öppet. Hans lösning blev ändå utsedd till årets vetenskapliga genombrott av tidskriften Science…

Men det är inte bara forskningsresultaten som publiceras fritt och öppet. I takt med den nya medietekniken med pod-casting lägger allt fler forskare ut sina filmer på nätet där de visar hur experimenten faktiskt gått till. Läs i det här numret om forskarnas YouTube.

Större budget har dock naturfotografen Mattias Klum och filmaren Folke Rydén haft i sin dokumentärfilm i Linnés och hans lärjungars fotspår. Filmen Expedition Linné har premiär i slutet av mars.
Men det har väl knappast undgått någon att Sverige firar 300-årsjubilum av landets naturforskare nr 1?

För att inte trötta ut er alltför mycket om Linné vill vi leverera kuriosa, titta bortom uppslagsböckernas vanliga rader om Systema Naturae och sexualsystemet.
Under hela 2007 kommer därför ett unikt ”Lätt om Linné” i varje nummer av Tentakel.
Håll till godo!
2007-01-30

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se