Webbfrågan
Vill du se fler riktade satsningar på forskningen?

21% 3% 75%
Antalet svar:80
Nästa nummer
Den 26 februari

Hon gör bakteriedödande filmer för sjukvården
Madeleine Ramstedt rankades högt i satsningen på medicinsk teknik. Hon ska bygga upp en ny forskargrupp kring antibakteriella ytor.
Grattis Madeleine Ramstedt, postdoktor i Cambridge, som är en av tre unga forskare som får pengar i en särskild satsning på medicinsk teknik. Bakom satsningen står Vinnova, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.
– Tack! Det betyder att jag kan fortsätta med den forskning jag sysslat med som postdoktor, men även att jag kan ta med den hem till Sverige. I mitt nya projekt vill jag bygga upp ett samarbete mellan bland annat universiteten i Umeå och Cambridge samt Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Umeå. Genom att samarbeta med grupper i olika fält hoppas jag kunna bygga upp ny och bra forskning på antibakteriella ytor på olika material.

Vad går din forskning ut på?
– Jag försöker framställa antibakteriella ytor genom att belägga ytorna med en plastfilm som är mindre än en tusendels millimeter tunn och som innehåller olika substanser som tar död på eller hindrar bakterier att växa.
Forskningen görs för närvarande i samarbete mellan Melville Laboratory for Polymer Synthesis vid universitetet i Cambridge, där jag är postdoktor, och institutionen för materialvetenskap vid Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Schweiz.

Var finns tillämpningarna för tekniken?
– Det är främst inom sjukvården. Antibakteriella ytor kan förhindra att patienter inom sjukvården drabbas av nya infektioner från implantat eller annan medicinsk utrustning.
Men ytorna kan självfallet användas i många olika sammanhang där man vill förhindra bakterietillväxt.

Finns inte risk för att antibiotikaresistens uppkommer?
– Den risken finns alltid och min personliga åsikt är därför att sådana material bara ska användas där de verkligen behövs.

Hur mycket pengar får du och vad ska du göra med dem?
– Jag har fått 1,8 miljoner kronor. De kommer under tre år att gå till min lön, alla forskningsomkostnader, resor mellan Cambridge och Umeå samt inköp av ett bra digitalt mikroskop.


Namn: Madeleine Ramstedt.
Ålder: 32 i mars.
Yrke: Forskare i ytoorganisk kemi.
Bor: I Cambridge och snart även i Umeå.
Familj: Pojkvän.
Fritidsintressen: Foto och dans.
Övrigt: Önskar att det fanns direktflyg mellan London och Umeå.
2007-01-30

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se