Webbfrågan
Vill du se fler riktade satsningar på forskningen?

21% 3% 75%
Antalet svar:80
Nästa nummer
Den 26 februari

Forskarfilm – nu på en skärm nära dig
Foto: Svenska Filminstitutet
Blir det någon Guldbagge till forskarnas egna filmer, tros?

Filmen som visar hur man bygger en diamant, från University of Warwick, har blivit en hit på YouTube.
Glöm de hemmagjorda videosnuttarna på YouTube och bubblare.se. Vill du se kortfilmer om riktig forskning ska du surfa in på www.myjove.com.
Inga Guldbaggar, men väl bananflugor.
JoVe står för Journal of Visualized Experiments, och är ett sätt för forskare inom biologi att visa hur experimenten faktiskt går till. Och hur lång tid de faktiskt tar.

Det kostar inget att publicera sina videofilmer, och de är tillgängliga för alla.
Några som debuterar med forskar-tv är Venkatesh Murthy och Jamila Newton vid Harvard University, som i sin film visar hur de mäter exocytos i neuroner.

Paul Schedl och Li Ching Wong vid Princeton University visar hur de dissekerar centrala nervsystemet hos bananflugelarver. Larverna lär dock inte ge några Guldbaggar – inte ens för bästa utländska film.

Manus och regi

Vid University of Warwick i Storbritannien ger informationsavdelningen sina forskare både manus och regi, med filmer som de sedan prånglar ut på Google video, Blip TV och YouTube. Mest populär är filmen som visar hur man bygger en diamant.

2003 tog University of Warwick initiativ till Research-TV, en slags nyhetsbyrå med forskningsresultat från universitet och forskningsråd. Hittills har drygt 30 forskningsorganisationer kommunicerat forskning till över 135 länder via kanalen. Alla filmer är gratis. Bland annat kan man se en film om projektet Frozen Ark, där DNA från utrotningshotade däggdjur sparas – innan det är för sent.

Svensk forsknings-tv

Även Sverige har forsknings-tv, i form av Vetenskapslandet som är ett nationellt samarbetsprojekt mellan högskolorna, UR och forskningsfinansiärerna FAS, Formas, KK-stiftelsen, Vetenskapsrådet och Vinnova samt Myndigheten för Sveriges nätuniversitet.

Vetenskapslandet produceras av Göteborgs Universitets-TV i samarbete med Utbildningsradion, UR.
Till exempel filmen "Bajsfossil – ett guldfynd" om 500 miljoner år gammalt bajs från Skåne.

Kanske är det dags för Filminstitutet att inrätta en ny kategori i Guldbaggegalan nästa år: "Årets Forskarfilm"?
2007-01-30

Du verkar inte ha den version av Adobe Flash Player som krävs!

Du kan ladda ner den här
Forskning.se