Webbfrågan
Tror du att Sverige får Nobelpris före 2020?

35% 8% 55%
Antalet svar:45

De Galna experimentens Bok
De galna experimentents bok.
BOKRECENSION
Titel: De galna experimentens bok.
Författare: Reto Schneider.
Förlag: Fahrenheit, 288 sidor.
Så har vi fått en riktig pärla att hämta från bokfloden. De galna experimentens bok av Reto U. Schneider innehåller ett drygt hundratal beskrivningar av experiment genom tiderna. Här finns allt ifrån tidiga experiment med regnbågens färger till den välbekanta råttlabyrinten och mer galna som hur länge ett halshugget huvud lever.

Lättillgängligt och fängslande

Boken är skriven med ett bra och lätt tillgängligt språk där de goda populärvetenskapliga förklaringarna fångar en utan att ge sig in i formlernas värld. Det roliga är också att följa vetenskapspersonernas bemödanden och för en person med undersökande läggning ger det många glada kluckande när man i till exempel kapitlet ”Kliande kvalster” får följa en forskningsintresserad veterinär som frivilligt installerar kattöronkvalster i sitt eget öra för att se om de kunde överföras på människor och sedan studerar resultatet i flera veckor. Allt för att i sann forskningsanda givetvis upprepa experimentet!

En studie i gruppdynamik från 1970-talet visar också att Big Brother-temat inte alls är något nytt.

Bra med referenser

Styrkan med boken är de goda vetenskapliga förklaringarna som man inte behöver vara speciellt kunnig för att följa. En gymnasieallmänbildning räcker väl till för att kunna avnjuta  kapitlen. För den extra intresserade är referenserna i slutet av varje litet kapitel en god tillgång.

Ett stort extra plus är dessutom en mängd internetadresser som gör att boken på något sätt inte slutar när man läst kapitlet utan man kan sedan fortsätta att surfa in på intressanta djupdykningar och till och med delta i forskningsexperiment!

Läses inte från pärm till pärm

Det är dock ingen bok man läser från pärm till pärm om man vill ha utbyte av den. Försöker man klämma hela boken på en gång blir de många små experimentkapitlen nästan lite tröttande efter ett tag.

Jag vill ändå starkt rekommendera boken. En bra julklapp eller födelsedagspresent till en person med nyfiket intresse för omvärlden. Varför inte till föräldern/farmodern som har allt?
Likaväl borde den också ligga framme som underhållningslitteratur i ett skolbibliotek eller ett klassrum. Jag tror vidare att en lärare mycket väl skulle kunna använda den i sin undervisning. Här finns alla de där små godbitarna man gärna vill krydda sin undervisning med.

Boken är dessutom perfekt som toalettlektyr och kan där ersätta alla småfåniga ”toalettskämtsböcker” med en underbar mängd ”snapshots” ur den vetenskapliga historien.
Jag ger boken betyget fem inom sin populärvetenskapliga genre.

Betyg: 5 (av 5) Tentakler
2006-12-18