Webbfrågan
Tror du att Sverige får Nobelpris före 2020?

35% 8% 55%
Antalet svar:45

Klimatförändringar på gårdsplanen
Foto: Anders Clarhäll
I gudsförgätna Dry Valleys, Antarktis, kan man hitta mumifierade sälar som förirrat sig dit. De kan dock ha legat där i flera tusen år eftersom de naturligt frystorkas.

Foto: Anders Clarhäll
Prydnadskörsbären utanför Stockholm började blomma sista veckan november.
KRÖNIKA
I morse när jag gick över gårdsplanen i Tyresö såg jag att min dotters vårdträd, ett prydnadskörsbär, börjat blomma nu sista veckan november. Jag stannade upp och visade dottern och hennes storebror de små rosa blommorna, men barnen var varken speciellt imponerade eller förundrade över detta missplacerade vårtecken.

På vägen till dagis tänkte jag på tidningarnas domedagsprofetior om klimathotet och de många miljöförändringar vi möjligen står inför. Jag är upplärd i en vetenskapstradition där stora klimatsvängningar är en självklarhet, och jag vet också att vädret enskilda veckor är nyckfullt. Likväl kan man lätt få sig en tankeställare när eventuella tecken på allmän uppvärmning finns på en egen gårdsplan.

Polarområdena är känsliga för störningar

Oavsett vad en ökad global temperatur beror på, så vet vi att de områden som visat den största uppvärmningen under de senaste 20 åren är Sibirien, Alaska och Antarktiska halvön – områden som ligger nära jordens poler. Polarområdena är känsliga för störningar, vilket gör att det många gånger är just här som vi först kan se globala förändringar. Vi kan också förvänta oss att, i dessa områden, hitta spår av forna tiders globala förändringar – dessutom bättre bevarade än någon annanstans. För mig är detta det tydligaste argumentet för varför polarforskning behövs och varför vi skall satsa pengar på det, trots att det är dyrt.

Under södra halvklotets sommar 1998 tältade jag under sex veckor i världens torraste område, Dry Valleys i Antarktis. Den transantarktiska bergskedjan löper här en sträcka parallellt med kusten. I detta lilla område hittar man jordens kanske mest extrema klimatmiljö. Det regnar aldrig och när det någon gång snöar, så torkar snön bort på bara några timmar. Det lokala djurlivet består mest i några mikroskopiska rundmaskar som lever inne i vittrade sandstenar.

Samordning ger mer forskning

Forskningsprojektet där jag deltog handlade om att lägga en pusselbit till svaret om den Antarktiska inlandsisens moderna historia. Det mesta tyder nu på att den Antarktiska inlandsisen har funnits på plats betydligt längre än 2 miljoner år.

Att skicka ett forskarlag till Dry Valleys i sex veckor låter dyrt. Ja visst, polarforskning är dyrt. Sverige har knappast resurser att stå för en sådan fältarbetssupport. Internationell samordning och samfinansiering av sådana aktiviteter utgör ett av huvudmotiven till internationella polaråret. Min förhoppning är att den samordning som nu mobiliseras skall leda till att nya samarbetskanaler byggs ut och permanentas även långt efter att polaråret 2007-08 är avslutat.
2006-12-18