Webbfrågan
Tror du att Sverige får Nobelpris före 2020?

35% 8% 55%
Antalet svar:45

Så kombinerar hon forskning med författarskap
Foto: Åsa Langefors
Tårtan är uppäten, men Susanne Åkesson har kvar sin professur och sitt författarskap.
Samma vecka som zooekologen Susanne Åkesson blev professor nominerades hon till Augustpriset för boken Pingvinliv, tillsammans med fotografen Brutus Östling,
En hemlighet till framgången är att hon anammat den ”manliga modellen”.
Det vankades dubbelt tårtkalas sista veckan i oktober i fikarummet på zooekologiska avdelningen vid Lunds universitet. Susanne Åkesson, 42, hade just blivit befordrad till professor – som första kvinna på avdelningen. Samma vecka blev boken ”Pingvinliv”, där Susanne har skrivit de lärorika och informativa texterna till Brutus Östlings makalöst vackra bilder, nominerad till Augustpriset i fackboksklassen.

Populärt med populärvetenskap

Men hur har hon lyckats kombinera sin naturvetenskapliga forskning med ett framgångsrikt författarskap?

– Jag tycker det är viktigt att forskningsresultat förmedlas till allmänheten, säger Susanne Åkesson.

Hon har därför lagt ner mycket tid på att hålla föredrag, skriva populärvetenskap och har till och med spelat vetenskapsteater på bland annat Dramaten (i Polarforskningssekretariets regi i början av 2000-talet). Många tidiga lördagsmorgnar har hon tillbringat i Botaniska trädgårdens tropiska växthus i Lund för att svara på lyssnarfrågor i P1:s ”Naturmorgon”. Hon insåg där hur stort intresset för natur och vetenskap faktiskt är och tanken på att skriva en bok väcktes.

Kontaktade Brutus Östling

Fascinerad och djupt berörd av de fantastiska bilderna i Brutus Östlings bok Mellan vingspetsarna, kontaktade hon fotografen för att diskutera en gemensam bok.
– Han undrade om jag kunde något om pingviner. Det kunde jag ju inte, insåg jag. Men svarade glatt ”Javisst”, medan jag i mitt still sinne tänkte att ”det kan jag väl läsa in mig på”, berättar Susanne Åkesson.
– ”Bra, vi har tre månader på oss”, sade Brutus.

Han gav sig av till Falklandsöarna för att fotografera medan Susanne satte igång med att bli pingvinexpert. Hennes egen forskning handlar om navigation hos djur; hur fåglar, havssköldpaddor och insekter använder sig av olika kompasser för att hitta rätt under en flera hundra mils lång flyttning.
Hela våren arbetade hon som vanligt som lektor på zooekologiska avdelningen och skrev de faktaspäckade texterna till boken på kvällar, nätter och helger.

Manliga forskare jobbar mer i grupp

Man får lätt för sig att Susanne Åkesson vunnit på lotto och fått några timmar extra per dygn. Hon protesterar inte.
– Jag kan klara mig på väldigt lite sömn, säger hon. Under korta perioder, sedan får jag ta det lite lugnare, skyndar hon sig att tillägga.

Redan som doktorand märkte Susanne att män och kvinnor inte arbetade på riktigt samma sätt. De kvinnliga doktoranderna jobbade mer enskilt än de manliga, som oftare ingick i informella grupper eller arbetade tätare ihop med handledaren. När hon kom hem från sin postdok i Schweiz bestämde hon sig för att anamma den manliga modellen och tog kontakt med flera utländska forskare som hon började samarbeta med.

Gift med en forskare

Någon äldre mentor har hon inte haft.
– Men jag har jag haft hjälp av att vara gift med en forskare, professor Anders Hedenström. Jag har ju alltid honom att diskutera forskningen med och han vet vad det innebär att vara forskare, säger Susanne.

Som ung drömde Susanne om att ha många barn.
– Men det var så många saker jag ville hinna med att göra; åka på postdok och på ishavsexpeditioner... Plötsligt var jag 38 år.
– Jag är oerhört glad och tacksam över att vi har Astrid nu. Hon är 4,5 år. Livet blir så mycket mer meningsfullt med barn. Lite synd är det att Astrid inte har några syskon, men hade hon haft det hade jag kanske inte varit professor idag.


Namn: Susanne Åkesson.
Ålder: 42 år.
Yrke: Professor i zooekologi vid Lunds universitet.
Familj: Maken Anders Hedenström, professor i teoretisk ekologi. Dottern Astrid 4,5 år.
Bor: Skånelänga i Dalby utanför Lund.
Fritidsintressen: ”Det är väl där jag har fått skära ner... Pingvinboken var ju en fritidssysselsättning.” Annars gillar Susanne att påta i trädgården och försöker hinna med ett gympapass och en promenad då och då.
Övrigt: Ledamot i Världsnaturfondens svenska styrelse, ledamot i Vetenskapsrådets kommitté för det internationella polaråret, IPY, ledamot i Vetenskapsrådets beredningsgrupp ”Infrastruktur för forskning om jorden och dess närmaste omgivning”, Fellow of the Royal Institute of Navigation, London.
2006-12-18