Webbfrågan
Tror du att Sverige får Nobelpris före 2020?

35% 8% 55%
Antalet svar:45

Sticka tröjan på ett par timmar
Maskinen stickar på beställning...

...en egendesignad tröja.
De kallar de knit-on-demand. (Se filmen.)
I ett nytt forskningsprojekt på högskolan i Borås kombineras den gamla stickmaskinen med modelogistik, för att ge kunden egendesignade tröjor på direkten.
– Vi vill korta ner tiden från designorder till leverans, säger projektledaren Håkan Torstensson.
Forskningen handlar om ekonomi lika mycket som om textilvetenskap, så kallad modelogistik.
– Vi utreder logistiken vad gäller outsourcing till fjärran land. En tanke är att ta hem produktionen till Sverige igen. Vi gör bland annat flödeskartläggning och riskanalyser, säger Håkan Torstensson, professor i logistik vid högskolan i Borås, och ledare för forskningsprojektet som går ut på att studera kortaste möjliga ledtid för att planera, producera och leverera kläder till en kund.

– Vi vill korta ner tiden från designorder till leverens, till några timmar.

Unika plagg

Knit-on-demand handlar inte i första hand om att sänka priset, utan om att erbjuda unika egendesignade plagg – på direkten. Från massproduktion till skräddarsytt.
 
Torstensson bedömer att marknaden är redo för ett mer flexibelt produktionssätt och uppskattar priset på tröjorna till någonstans mellan 1 000 och 2 000 kronor.

Flera doktorander

Ett tiotal personer arbetar med projektet, både examensarbetare, doktorander och representanter för näringslivet. Just nu arbetar ett par doktorander med produktionskonceptet och logistiken, medan en designer jobbar med att ta fram ett bibliotek av tröjmodeller för kunder som inte själva vill formge sin tröja.

Högskolan i Borås samarbetar med en försöksbutik i Gällstad, Västergötland, som siktar på att göra konceptet tillgängligt för sina kunder 2007.

Fotnot: Se mer om stickningen på webb-tv från Vetenskapslandet, programmet om forskning vid svenska universitet och högskolor.
2006-12-18