Webbfrågan
Är kraven för höga för att få bidrag från Vetenskapsrådet?

50% 13% 35%
Antalet svar:65
Nästa nummer
Den 18 december

Fuglesang på väg mot sitt rymdäventyr
Foto: NASA
Internationella rymdstationen, ISS, gör ett varv runt jorden på 90 minuter – 40 mil ovanför oss.

Foto: ESA
Christer Fuglesang förbereder sig.

Källa: NASA
Se uppskjutningen av Discovery från Florida, med svenske Christer Fuglesang ombord. (Klicka på bilden för att se filmen.)

Källa: NASA
ISS är ett exempel på internationellt samarbete. (Klicka på bilden och se filmen hur delar av ISS byggs på i rymden.)
Gång på gång har hans rymdresa skjutits upp. Man nu har Christer Fuglesang, Sveriges första och enda astronaut, äntligen själv skjutits upp. Se filmen från uppskjutningen i Florida den 10 december.
Den 10 december lyfte Christer Fuglesang från Kennedy Space Center, Florida, tillsammans med resten av besättningen på Discovery STS-116. Se filmen från uppskjutningen.

Resmålet var den internationella rymdstationen, ISS, där Christer Fuglesang, 49, ska utföra två rymdpromenader och ansvara för tre satellituppskjutningar. På rymdpromenaderna ska han hjälpa till med att koppla om elen på utsidan av ISS samt aktivera de nya solpanelerna.

Uppdrag "Celsius"

Christer Fuglesangs uppdrag har fått namnet ”Celsius” efter vetenskapsmannen Anders Celsius.
– Det finns en tradition bland oss europeiska astronauter att döpa uppdragen till egna namn, inte bara använda sifferbeteckningar. Till exempel den spanske astronauten Pedros Duque vars uppdrag kallades Cervantes eller Thomas Reiters från Tyskland som kallas Astrolab. Det känns bra att hedra en svensk astronom och vetenskapsman, säger Christer Fuglesang i sitt nyhetsbrev.
 
Hela rymdfärden varar i 12 dagar.

Fotnot: Följ äventyret på Christer Fuglesangs blogg.
2006-11-20